Programul „Casa Eficienta Energetic” va incepe pe 15 septembrie

 Programul „Casa Eficienta Energetic” va incepe pe 15 septembrie
Distribuie sa vada si prietenii tai

Programul „Casa Eficienta Energetic” incepe pe 15 septembrie. Aproximativ 9.000 de proprietari de case din Romania isi vor putea eficientiza energetic locuintele.

V-am mai vorbit despre acest program chiar inainte de a fi lansat in dezbatere publica. Astazi, vreau sa-i anunt pe romani ca suntem aproape de start si au timp pana pe 15 septembrie ca fiecare dintre ei sa-si puna ordine in hartii si evident sa se hotarasca ce vor sa faca cu aceasta prima de eficienta energetica de 15.000 de euro din partea statului roman”, a anuntat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe

Programul, finantat din Fondul pentru Mediu, are un buget total de 430 milioane de euro si este destinat pentru finantarea lucrarilor pentru aproximativ 9.000 de beneficiari, persoane fizice, proprietare de case individuale. Finantarea nerambursabila este de 60% din costul unor astfel de lucrari, dar nu mai mult de 15.000 de euro. In Ghidul de finantare de stabileste cuantumul maxim al subventiei la 70.000 de lei.

Ministrul a adaugat ca, pentru a deveni eligibil, un proprietar de casa trebuie sa realizeze auditul energetic al locuintei, iar eficienta imobilului sa creasca macar cu o clasa.

Pentru a primi aceasta finantare, un proprietar de casa trebuie sa realizeze acel audit energetic al locuintei. Trebuie sa vedem de la ce plecam. Apoi sa faca un proiect prin care eficienta energetica a casei sa creasca macar cu o clasa, din C in B sau din B in A. Din proiect va rezulta si ce lucrari trebuie facute pentru a atinge conditia finantarii, fie instalarea de ferestre izolante, fie izolarea acoperisului, a peretilor exteriori ori montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilatie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de miscare sau orice poate duce la eficientizarea energetica a locuintei. Toate aceste echipamente, dar si altele, sunt eligibile prin acest program”, a declarat Alexe.

Cei interesati de program vor putea depune online cererea pentru prima energetica, insotita de un certificat de performanta energetica initial si un audit energetic al casei unde vor sa faca lucrarea. Imediat dupa acceptarea cererii, proprietarii vor primi un numar unic de inregistrare si au la dispozitie 60 de zile pentru a pregati dosarul investitiei. Dupa aprobarea dosarului, lucrarile pot incepe si se pot derula intr-o perioada de maximum 18 luni. La final, AFM deconteaza 60% din investitie, dupa un nou audit energetic al casei.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare