Peste 3.600 de dosare de dauna avizate ca urmare a cutremurelor doar in primele 7 luni ale acestui an
Cutremurul a fost motivul pentru care, in primele 7 luni ale acestui an (perioada ianuarie-iulie), asiguratorii Membri ai Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania au deschis peste 3.600 de dosare de dauna, in baza asigurarilor pentru locuinte si a celor pentru bunuri si proprietati dedicate companiilor, conform unei analize realizate la nivelul asociatiei.
In aceeasi perioada, au fost achitate despagubiri in baza politelor pentru locuinte si a celor pentru companii de aproape 18 milioane de lei, doar pentru acoperirea daunelor produse de cutremure. Desigur, aceasta valoare putea fi mult mai mare daca mai multe locuinte si companii ar fi fost asigurate sau daca intensitatea seismelor ar fi fost apropiata de cele care au zdruncinat tara noastra in 1940 sau in 1977.
“Azi, cand comemoram 83 de ani de la producerea cutremurului din 10 noiembrie 1940, primul mare cutremur din Romania contemporana, ne dorim ca fiecare dintre noi sa fie #sigurACASA alaturi de cei dragi. O asigurare va face mereu diferenta in cazul producerii unor astfel de dezastre”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General al UNSAR.
In Romania, locuintele pot fi protejate impotriva riscului de cutremur la valoarea lor reala (inclusiv a bunurilor continute) in baza asigurarilor facultative. Acestea se pot incheia doar pentru acele locuinte care sunt deja protejate printr-o polita obligatorie PAD. Politele facultative ofera un nivel de protectie extins, putand acoperi, pe langa riscul de cutremur, o serie de fenomene naturale, dar si alte tipuri de riscuri, precum: inundatii, alunecari de teren, incendiu, explozie, caderi de corpuri, inundatii produse de avarii ale instalatiilor de apa-canal, climatizare, termoficare, inundatii produse vecinilor, defectiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc. Toate aceste acoperiri pot fi personalizate prin clauze speciale dedicate, in functie de specificul locuintei, tinand seama, totodata, de cerintele si nevoile noastre – de exemplu, se pot acoperi inclusiv daunele produse panourilor fotovoltaice care deservesc locuinta.
„In conditiile in care 5 din 10 romani se tem ca un cutremur le-ar putea afecta locuinta la un moment dat, dar doar 1 din 10 ar fi pregatit financiar in cazul unui dezastru, accesarea unei solutii de protectie financiara precum polita facultativa de asigurare devine cu atat mai importanta”, a completat Alina BARBULESCU, Specialist Asigurari Bunuri & Proprietati in cadrul UNSAR.
Ai un anunț de publicat? Click aici!