Din scaunul de CEO al unei companii de succes, in fruntea Consiliului Judetean Gorj – interviu Iulian-Vasile Popescu

 Din scaunul de CEO al unei companii de succes, in fruntea Consiliului Judetean Gorj – interviu Iulian-Vasile Popescu
Distribuie sa vada si prietenii tai

IULIAN-VASILE POPESCU – reprezentant de succes al mediului de afaceri, decide sa-si aduca aportul la imbunatatirea modului in care este administrat judetul Gorj, din postura de Presedinte al Consiliului Judetean Gorj.

GorjBiz: Referitor la experienta din antreprenoriat—cea care va reprezinta pana acum cel mai bine—stim ca ati fondat o companie cu rezultate notabile in zona aplicatiilor IT. Ne-ati putea da cateva exemple relevante pentru eticheta de intreprinzator cu performante?

Iulian Popescu: Nu am spus despre mine ca sunt performant, ci doar ca am facut ceea ce am crezut ca este bine sa fac. Acum, referitor la eticheta, probabil ca aceasta vine din comparatiile care se fac intre noi si alte companii. Pentru mine nu pozitia curenta este cea mai importanta, ci diferenta dintre punctul de start si actuala pozitie. Tot ceea ce am creat in acesti 16 ani de cand sunt antreprenor, de abia acum incepe sa duca in zona de perfromanta. In acesti 16 ani am plecat de la experienta zero in management. Aveam  22 de ani, cand am deschis firma, fara bani, fara mentori. A trebuit sa invat totul din mers, iar incercarea a presupus si erori, incercari, adaptare. Atunci cand pleci de la zero nu poti sa ai rezultate extraordinare imediat. Constructia de care vorbesc acum a necesitat 16 ani in care am muncit foarte mult, au fost foarte multe nopti nedormite, multa ambitie, ca dupa acest moment sa am, in ultimii ani, o echipa care sa mearga de la sine, sa fie autonoma, sa aiba asimilate viziunea si valorile mele. O data ce am reusit sa transmit aceste valori echipei mele inseamna ca am avut succes. Asa vad eu succesul: in capacitatea de a forma o organizatie, despre valori, principii, este vorba despre echipa care are puterea de a merge inainte chiar daca ghidul lor nu mai este in aceea organizatie.

Proiecte concrete deja implementate in Gorj din postura de antreprenor

GorjBiz: Mentalitatea si obiceiurile au indus ideea alegatorilor ca trebuie sa primeasca ceva inainte de a-si da votul. Dumneavoastra ce ati oferit Gorjului?

Iulian Popescu: Vreau sa fac o mica observatie: sloganul meu este „Imi pasa de Gorj”, reprezinta o conexiune sufleteasca cu judetul nostru. Nu am facut drumuri, nu aveam cum. Este vorba despre potential si acest lucru se leaga de intrebarile anterioare. La 38 de ani am luat tot ce este mai bun din societate, am experienta, pot sa aduc toate acestea in schimbarea judetului Gorj. Nu am avut, institutional vorbind, puteri ca sa fac ceva semnificativ in judetul Gorj. Pot sa dau in schimb exemple de proiecte care sa sustina sloganul „Imi pasa de Gorj”: Asociatia Excelsior, Soft Tehnica, firma mea, ambele au sediul aici, pe judetul Gorj, taxele si impozitele le platesc aici. Administrativ mi-ar fi fost mai usor sa le mut in Bucuresti.
Consider ca trebuie sa isi pastrezi originea, nu toate lucrurile sunt si se nasc in Bucuresti. Pe de alta parte, investitiile generate in cadrul proiectelor cu fonduri europene pe care le-am absorbit sunt, aproape in totalitate, aici, in judetul Gorj. Aici se intampla proiectele SoftTehnica, care tin de investitii, solutii de software, dar si proiectele Asociatiei Excelsior care tin de educatie, antreprenoriat, publicare de carte etc.

Gorjul are nevoie de un management performant

GorjBiz: Revenim la politica. Lipsa experientei politice o considerati un impediment sau dimpotriva un avantaj real?

Iulian Popescu: Cred ca este un avantaj pentru ca nu vii cu niste sabloane din perspectiva activitatii politice. Dorinta mea de schimbare vizionara a judetului Gorj are nevoie de o atitudine noua, de un suflu nou care sa nu se autolimiteze pe experiente politice. Trebuie sa fim foarte sinceri cu noi si sa recunoastem ca politicul in Romania ultimilor 30 de ani nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor,
Nu a reusit decat sa aduca prejudicii economice, spirituale si morale natiunii romane si atunci e mai bine sa vii cu mentalitati noi, abandonand experienta anterioara. 30 de ani nu am facut infrastructura, nu am dezvoltat educatia si turismul.
Experienta politica, asa cum o vad eu, este experienta de a lucra cu oamenii, de leadership, o experienta bazata pe gestionarea increderii si a capitalului politic de imagine, pe de alta parte este management de resurse financiare, umane, retea de partid. Toate aceste lucruri se regasesc si in activitatea de bussines, asa cum am spus in cei 16 ani am avut experiente cu echipe de oameni si nu este ceva nou pentru mine.

GorjBiz: Cum percepeti relatia cu cei din partidul care va sustine candidatura? Este interesant acest aspect, mai ales pentru ca aveti o abordare diferita a lucrurilor si partidele actioneaza in general dupa sabloane.

Iulian Popescu: Daca zic ca am venit cu mentalitate noua si nu vreau sa ma adaptez unui sablon existent, nu inseamna ca sunt dispus sa sterg pe jos cu ideile altora. Putem aduce o schimbare construita matur, sustenabila, in pasi, treptat, nu stergem totul si o luam de la capat, caci riscam sa nu invatam nimic din greselile trecutului.
Relatia cu membrii de partid este una buna, caci le respect opiniile, stau de fiecare data sa intreb de ce se face asa, iar deciziile se bazeaza pe aceste argumente. Intr-adevar, refuz sa iau in considerare idei sau argumente care nu pot sa raspunda la intrebarea „De ce?”. Cand nu exista raspuns si este mai degraba o cutuma „asa se face la noi”, atunci da, este ceva gresit, inseamna ca este o forma care si-a pierdut fondul si reprezinta ceva ce trebuie schimbat. Nu ne permitem sa ramanem blocati in sabloane care nu mai au legatura cu societatea romaneasca.

O viziune noua si indrazneata pentru un judet modern

GorjBiz: Cu ce idei ati pornit in aceasta campanie si cum s-au schimbat acestea, daca s-au schimbat?

Iulian Popescu: Imi doresc tot mai mult sa castig aceste alegeri. Daca as fi fost intrebat cu 6 luni in urma nu le-as fi vazut chiar asa. Abia acum, vorbind cu oamenii in fiecare zi, imi dau seama cate pot sa fac realmente. Ca si presedinte al Consiliului Judetean Gorj poti sa ai impact direct, un impact de care oamenii au nevoie. Vazand potentialul pe care il are acest judet, m-am convins si mai mult de nevoia de a ma implica direct, eu, cat si echipa noua cu care vin. Ma conving tot mai mult pe mine si devin tot mai determinat sa castigam aceste alegeri si sa imbunatatim simtitor situatia judetului Gorj. Pe langa motivarea de a castiga alegerile si de schimba judetul Gorj, mi s-au clarificat si mai mult care sunt nevoile judetului Gorj. Stiu ce am de facut si pot sa fac un plan detaliat al fiecarei zile cand voi fi presedinte al CJ Gorj.

GorjBiz: Cum raspundeti celor care spun ca propunerile Dumneavoastra sunt prea indraznete?

Iulian Popescu: Sunt mai multe modalitati de a raspunde. As incepe ca un prim argument cu declaratia lui Henry Ford, care a spus ca „daca i-ar fi intrebat pe oameni ce isi doresc, ar fi zis ca vor un cal mai rapid”. Nimic in lume nu s-ar fi facut daca nu ar veni oameni care sa provoace, sa aiba o viziune, sa duca lucrurile mai departe. Noi stim unde vrem sa ajungem, stim ca exista cel putin un drum, dar avem datoria sa descoperim acel drum, asta inseamna viziune. Cand stim deja drumul se numeste administrare. Cred ca fiecare gorjean stie sa faca diferenta intre vizionar si administrator. Mergand mai departe, mai avem si suportul rational. Am adus la fiecare idee si argumente concrete legate de modul de implementare si modul de finantare. Am mentionar ca linii principale de finantare fondurile europene, pentru care am o afinitate aparte. Am atras aceste fonduri, cunosc mecanismul de functionare al accesarii fondurilor.
Pe de alta parte, exista si oportunitati de finantare in regimul unor parteneriate public-private, care din cate stiu nu au fost utilizate in Gorj. Cred ca deloc in judetul Gorj si foarte-foarte putin in Romania pentru ca exista o reticenta foarte mare in gestionarea relatiei public-privat, dat fiind faptul ca atunci cand publicul s-a asociat cu privatul era un interes de grup sau personal.
Dar, daca vrei o atitudine radical schimbata, bazata pe transparenta, pe dorinta de schimbare, atunci cred ca credibilitatea unui astfel de parteneriat este mult imbunatatita si pot sa apara proiecte foarte frumoase.

GorjBiz: Ce ne spuneti despre echipa Dumneavoastra?
Iulian Popescu: Am alaturi o echipa tanara, cu dorinta mare de a face lucruri, o echipa in care am incredere totala, o echipa care nu are scheleti in dulap, umbre de suspiciune.

GorjBiz: Din postura de presedinte de CJ cu ce argumente convingeti un posibil investitor sa creeze locuri de munca in Gorj?

Iulian Popescu: A atrage un investitor in judetul Gorj este asemanatoare procedurii de vanzare a unui serviciu la o firma privata. 16 ani de zile am stiut sa vand proiecte si idei unor oameni care m-au crezut dupa ce le desenam scheme si diagrame, oameni care au avut incredere in mine. Asa am construit compania. Vin cu aceasta experienta de a vinde incredere si idei. Si daca am reusit sa vand intr-o companie privata, cred ca pot sa conving un investitor sa investeasca in Gorj. Eu trebuie sa le arat efectul multiplicator al investitiei lor. Eu, ca si om cu experienta in privat, ma voi pune in locul investitor si voi putea vedea avantajele care vor duce la multiplicarea profitului si sa gasesc argumentele necesare. Daca intelegi ce vrea investitorul poti sa vorbesti pe limba lui si consider ca pot face acest lucru mai bine ca oricare om din administratia publica locala, caci am fost pe partea baricadei investitorilor, imi este simplu sa ma pun in „pielea” investitorului.

Solutiile realiste tin locul promisiunilor electorale in programul „Imi pasa de Gorj”

GorjBiz: Este evident ca tot programul este despre locuri de munca, desi nu exista un rand care sa spuna: Crearea de locuri de munca. Oamenii sunt obisnuiti cu promisiuni de acest fel, dar nu ati mers pe aceasta idee.

Iulian Popescu: Daca oamenii nu inteleg ca ceea ce am in programul electoral vine la pachet cu mult mai multe lucruri, cu locuri de munca, speranta unei vieti mai bune, daca se asteapta la minuni, nu fac parte din electoratul meu. Eu nu promit ceea ce nu pot sa realizez. Toate investitiile au nevoie de timp si de rabdare. O viata mai buna, de la o zi la alta, chiar nu se poate realiza!
Ce pot sa spun ca se va schimba din prima zi, va fi atitudinea. Pentru foarte multi oameni acest lucru conteaza. Un om devine mai fericit, social vorbind, imediat ce observa ca oamenii care conduc au deschidere catre cetatean, apare sentimentul de siguranta de claritate, ca lucrurile vor fi mai bune, ca azi va fi mai bine decat ieri. Atunci oamenii iti vor da timpul de care ai nevoie. Trebuie sa conturam o administratie care lucreaza pentru cetatean.

GorjBiz: Exista un singur scenariu sau mai multe pentru ziua de 27 septembrie?

Iulian Popescu: Pentru ziua de 27 septembrie nu exista decat un singur scenariu: sa luptam, sa castigam!

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Adina Tirban

Postari asemanatoare