Reabilitarea Pulmonara – ce este si cât contează în recuperarea stării optime de sănătate?
Mulțumim Doamnei Doctor Ștefania Ionică, medic specialist Reabilitare medicală, pentru amabilitatea de a răspunde solicitării noastre de a ne edifica asupra importanței puțin-cunoscutei reabilitări pulmonare.
Parcurgând materialul de mai jos veți descoperi cât de important este să fie realizat acest tip de tratament cât mai timpuriu pentru a avea garanția unei recuperări totale. Tot aici, cu deosebită amabilitate, Doamna Doctor Ștefania Ionică precizează clar pașii ce trebuie parcurși, bolile ce necesită reabilitare pulmonară și beneficiile obținute în urma reabilitării.
ABC Gorj: Bolile pulmonare sunt diverse, care ar fi acestea?
Dna. Dr. Ștefania Ionică: Patologia pulmonară este complexă. Aceasta cuprinde boli pulmonare cu:
- disfuncție ventilatorie obstructivă (astm bronșic, bronșită cronică, emfizem pulmonar, BPOC, bronșiectazii),
- disfuncție restrictivă (fibroze interstițiale, pahipleurite,obezitate, cifoscolioze sau spondilită anchilozantă),
- disfuncție mixtă (sindroame post tuberculoase, boli respiratorii profesionale), cancer bronho-pulmonar, iar mai nou boală Covid 19 și sindromul Long-Covid.
ABC Gorj: Care dintre ele pot fi ameliorate cu tratamentul stabilit de dumneavoastră? Sau mai exact, toți pacienții pot beneficia de acest tratament?
Dna. Dr. Ștefania Ionică: În general, marea majoritate a afecțiunilor pulmonare pot beneficia de reabilitare respiratorie excluderea dintr-un astfel de program fiind determinată de comorbiditățile asociate cum ar fi bolile cardio-vasculare instabile sau necontrolate terapeutic (angină instabilă, aritmii, infarct miocardic recent), demența, epilepsia, pacientul necooperant.
În ce constă reabilitarea pulmonară?
ABC Gorj: Practic în ce constă această reabilitare pulmonară?
Dna. Dr. Ștefania Ionică: Reabilitarea pulmonară cuprinde tehnici de reeducare respiratorie, antrenament dozat la efort, tehnici de conservare a energiei, suport psiho-emoțional, nutrițional, educație pentru înțelegerea și auto-managementul afecțiunii. Pentru realizarea acestora se asociază kinetoterapia respiratorie, haloterapia, electroterapia și psihoterapia. În cadrul Spitalului PNF Tudor Vladimirescu-Runcu, pacienții beneficiază gratuit în baza biletului de trimitere de toate aceste servicii realizate cu personal calificat, cu experiență în reabilitarea pulmonară, dar și aparatură modernă perfect adaptată necesităților pacienților, spitalul nostru fiind după cel de la Iași printre primele instituții medicale din țară specializate în acest tip de terapie.
ABC Gorj: Salina este indicată în toate bolile pulmonare?
Dna. Dr. Ștefania Ionică: Aerosolii salini prin compoziția lor au rol mineralizant, dezinfectant, bactericid, de eliminare a impurităților de la nivelul căilor respiratorii atât superioare cât și inferioare având în timp beneficii asupra întregului organism prin creșterea imunității, detoxifierea organismului, reducerea efectelor oboselii, stresului. Totuși, nu toate afecțiunile pulmonare au indicație de salinoterapie, dintre excepții amintim exacerbarile bolilor cronice, tuberculoză activă, hemoptizia, insuficiența respiratorie acută, micozele pulmonare, status astmaticus sau cancerul bronho-pulmonar.
ABC Gorj: Ce beneficii aduce pentru pacient un astfel de program de reabilitare?
Dna. Dr. Ștefania Ionică: Beneficiile sunt multiple de la controlul și ameliorarea simptomelor, reducerea exacerbărilor și deci a spitalizărilor, a costurilor, până la creșterea capacității de a desfășura activitățile zilnice obișnuite, creșterea gradului de independență, reducerea anxietății și depresiei, scopul final fiind îmbunătățirea calității vieții și menținerea pacientului în activitatea socio-profesională.
ABC Gorj: La ce interval de timp poate beneficia un pacient de aceste metode de recuperare?
Dna. Dr. Ștefania Ionică: Recomandarea este ca aceste programe de reabilitare să se desfășoare la interval de 3-6 luni, dar pot fi reevaluate ori de câte ori starea clinică a pacientului o cere.
ABC Gorj: În mod deosebit, vă rog să îmi spuneți, bolnavii de cancer pot beneficia de acest tip de recuperare? Este indicat? Îi poate ajută într-un fel?
Dna. Dr. Ștefania Ionică: Reabilitarea pulmonară este utilă pacienților cu intervenții chirurgicale pentru tumori pulmonare, chiar transplant pulmonar și vizează prevenirea complicațiilor, adaptarea sistemului respirator și cardio-vascular la noile condiții de funcționare, restabilirea performanțelor fizice și psihice. Un astfel de program este cu atât mai eficient cu cât este început mai timpuriu, chiar preoperator și include gimnastică respiratorie, drenaj bronșic, exerciții pentru prevenirea decondiționării musculo-articulare indusă de imobilizarea prelungită la pat, psihoterapie.
Reabilitarea pulmonară are o mare importanță în reducerea dificultăților la respirație, oboselii, în creșterea capacității funcționale și a calității vieții pentru majoritatea pacienților cu boli pulmonare, dar și pentru persoanele sănătoase conform sloganului: Respiri mai bine, te miști mai bine, te simți mai bine!
Ai un anunț de publicat? Click aici!