Racordarea gorjenilor la gaze a devenit un obiectiv realizabil
Conectarea localitatilor din Gorj la reteaua de gaze naturale, precum si extinderea retelelor de apa si canalizare in localitatile din Gorj sunt doua obiective esentiale prevazute in proiectul candidatului PNL la Presedintia Consiliului Judetean Gorj- Iulian-Vasile Popescu.
Acesta considera ca racordarea gorjenilor la reteaua de gaze, precum si la cea de apa si canalizare, nu trebuie privite precum niste realizari remarcabile, intrucat constituie conditii ce tin de standarde minime de viata care ar trebui sa fie accesibile tuturor cetatenilor. Mai mult decat atat, statisticile spun ca in judetul Gorj, exista si in 2020, zeci de scoli din Gorj au toaleta in curte si nu au apa curenta. Acest aspect afecteaza si atinge un alt capitol major al programului propus de candidatul PNL, IULIAN-VASILE POPESCU si anume cel al educatiei.
Revenind la problematica gazelor, candidatul PNL, IULIAN-VASILE POPESCU doreste sa profite de oportunitatile ivite in perioada aceasta, pentru a grabi implementarea proiectului de conectare a localitatilor din Gorj la reteaua de gaze naturale.
Premierul Ludovic Orban a fost prezent in luna august a anului curent la inaugurarea Statiei Turbocompresoare Bibesti din judetul Gorj. La evenimentul respectiv, premierul a vorbit despre extinderea magistralelor de gaz in cat mai multe zone din tara, avand ca scop aducerea gazului cat mai aproape comunitatile locale astfel incat sa poata fi dezvoltate retele inteligente de gaz.
Mai precis, Guvernul doreste sa permita conectarea la retelele de gaz a cat mai multor persoane, pentru ca romanii sa aiba acces la gazul romanesc, constituind un pilon pentru programele de dezvoltare ale comunitatilor locale, potrivit news.ro.
Fonduri Europene nerambursabile pentru bransamente
In cadrul implementarii proiectului de mare anvergura, Guvernul are in vedere si implementarea unui program pentru extinderea retelelor locale de gaz. Incepand cu data de 17 august, a fost lansat apelul de proiecte la care pot sa aplice unitati administrativ teritoriale, administratii locale, separat sau in asociere. Acestea pot aplica timp de 3 luni, pentru a obtine finantari din fonduri europene pentru infiintarea de distributii de gaz. In fata initiala au fost alocati 234 milioane de euro, din exercitiul financiar multianual 2014-2020. Pentru exercitiul financiar 2021-2027 va fi alocata suma de 800 de milioane de euro pentru extinderea acestor retele, a afirmat Premierul Romaniei.
Guvernul României a aprobat deja Ordonanta de urgenta nr. 128/2020 privind unele masuri pentru instituirea Programului national de racordare a populatiei la sistemul inteligent de distribuie a gazelor naturale, iar infiintarea si extinderea retelelor de gaze in localitatile din Gorj vor fi finantate cu fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare. Ghidul de finantare confirma faptul ca bransarea este sustinuta din fonduri nerambursabile.
Importanta racordarii intregii comunitati – din orice judet al Romaniei, la retelele de apa si respectiv gaze – este vitala pentru aducerea respectivei comunitati la standardele de care mare parte din cetatenii tarilor civilizate se bucura. Ele constituie o nevoie de baza, de satisfacerea careia depinde intr-o mare masura dezvoltarea respectivei comunitati, pe toate planurile.
Daca aceste proiecte de racordare a localitatilor rurale vor continua, se vor diminua taierile de paduri pentru lemn de foc, mediul inconjurator va fi mai protejat, va creste gradul de confort si civilizatie al populatiei si nu in ultimul rand va genera si o dezvoltare economica a localitatilor rurale.
Ai un anunț de publicat? Click aici!