Despre cancerul renal cu Domnul Doctor Dinu Constantin-Mădălin – Medic primar Urolog

 Despre cancerul renal cu Domnul Doctor Dinu Constantin-Mădălin – Medic primar Urolog
Distribuie sa vada si prietenii tai

Seria de interviuri realizată de către ABC Gorj cu sprijinul echipei Web Logistics—de informare și conștientizare a gorjenilor asupra diverselor tipuri de cancer, continuă.

Mulțumiri Domnului Doctor Dinu Constantin-Mădălin – Medic primar Urolog pentru amabilitatea de a ne vorbi despre al treilea cel mai întâlnit tip de cancer între cancerele renale și cel mai letal din păcate.

ABC Gorj: Vă rog să ne spuneți care sunt celelalte forme de cancer întâlnite în specialitatea Dumneavoastră, în Urologie?
Dr. Dinu C-tin: Alte forme de cancer din sfera urologica sunt cancerul renal, cancer testicular, penian ureteral, etc.

ABC Gorj: Vă rog să ne spuneți câte ceva despre cancerul renal.
Dr. Dinu C-tin: Cancerul renal sau carcinomul renal este o tumoră rară, reprezentând cca 3% din totalitatea cancerelor adultului. Este pe locul al III-lea între neoplasmele tractului urinar, dar se caracterizează prin mortalitate dublă (aproximativ 40%) comparativ cu tumorile vezicale și prostatice (aproximativ 20%). Carcinomul renal este mai frecvent la bărbați decât la femei, raportul fiind de 3:2 , cu incidența maximă în decadele a VI-a și a VII-a de viată, dar în creștere la vârste tinere.
Majoritatea tumorilor renale sunt asimptomatice o lungă perioadă de timp. Manifestările clinice apar în stadii avansate. Cu toate acestea cele mai frecvente manifestări clinice sunt de natura urologică și se grupează într-o triadă caracteristică: hematurie(urinare cu sânge), durere, tumoră renală palpabilă.
Alte semne și simptome sunt reprezentate de febră prelungită, permanentă, fără semn de infecție urinară, scădere ponderală, astenie fizica.

ABC Gorj: Există mai multe tipuri de cancer renal ?

Dr. Dinu C-tin: Există mai multe tipuri de cancer renal, iar carcinomul renal reprezintă 85-90% din totalul tumorile renale. Celelalte tipuri de cancer ar fi carcinomul papilar, carcinomul medular, moinos tubular, carcinom renal chistic, sarcomul renal, s.a.m.d.

ABC Gorj: Care sunt metodele de diagnosticare în momentul în care se prezintă un pacient la consultație acuzând apariția unor semne?
Dr. Dinu C-tin: Triada clasică descrisă anterior este întâlnita, din fericire, din ce în ce mai rar, în mai puțîn de 10 % din cazuri; ea este ,de regulă, modalitatea de prezentare a tumorilor aflate într-un stadiu avansat de evoluție. La momentul actual ECOGRAFIA are un rol primordial în diagnosticul precoce al tumorilor renale.
Majoritatea leziunilor asimptomatice (aproape 80%) sunt descoperite incidental în cursul unui examen ecografic. Ecografia are o specificitate de 98% în evaluarea parenchimului renal și în diferențierea dintre tumorile cu conținut lichid față de cele solide. Nu există contraindicații cunoscute pentru examinarea ecografică. Mărimea, localizarea și ecogenitatea leziunii sunt factori care influențează diagnosticul. Carcinomul cu celule renale apare ca o masă renală solidă cu ecogenitate variabilă; masele renale hiperecogene sunt în majoritate angiomiolipoame sau hemangioame. Cu cât tumora este mai mică crește probabilitatea de a fi izoecogena, iar depistarea este cu atât mai dificilă cu cât este situată mai profund în parenchim. o tumoră cu diametrul de 2-3 cm este considerată la limita inferioara de mărime pentru depistarea ecografică.
Ecografia este utilă și în stadializare deoarece poate să pună în evidență:
– adenopatii hilare sau retroperitoneale,
– trombi tumorali, sub forma unor mase ecogene solide în lumenul venos, care are un diametru mărit,
– metastaze hepatice cu diametru > 1 cm
TOMOGRAFIA (CT) este metoda de diagnostic de elecție pentru orice masă tumorală renală, solidă sau mixtă, decelată ecografic. Poate depista leziuni cu diametru cuprins între 0,5- 1 cm., adică practic toate masele renale. În 10% din cazuri diagnosticul este incert. Noua generație de tomografe cu rotație continuă realizează achiziție de date în mod spiral permițând explorarea întregii arii renale într-un singur pas. Aceasta a devenit metoda investigațională de elecție, pentru că realizează reconstrucții multiplanare de înaltă calitate într-un timp redus.

ABC Gorj: Cancerul de rinichi poate fi tratat? Și dacă da, cum?

Dr. Dinu C-tin: Intervenția chirurgicală este singura metodă de tratament care poate asigura vindecarea carcinoamelor renale, însă acest deziderat se poate atinge decât în formele incipiente ale bolii. Deși cel mai des întâlnit procedeu chirurgical este nefrectomia radicală , adică extirparea întregului rinichi, fazele incipiente ale bolii pot beneficia și de intervenții conservatoare, din ce în ce mai des.

ABC Gorj: Exista factori de risc pentru a dezvolta acest tip de cancer?
Dr. Dinu C-tin: Factorii de mediu joacă un rol semnificativ în dezvoltarea cancerului renal. Studii epidemiologice au incriminat fumatul, cu risc de până la 2-3 ori mai mare, direct legat cu durata fumatului, numărul de țigări fumate zilnic și invers proporțional cu vârsta de debut a fumatului.
Alți factori de risc sunt reprezentați de: obezitate, medicația anti hipertensivă, expunerea profesională la hidrocarburi aromatice, metale grele, azbest. De asemenea, un risc crescut față de populația generală au pacienții cu insuficiență renală cronică aflați în program de dializă.

ABC Gorj: Care ar fi tipul de cancer care se poate transmite ereditar?
Dr. Dinu C-tin: Evidența unui determinism genetic în apariția carcinoamelor renale a venit de la existența formelor familiale ale bolii într-un procent de 4 % din totalitatea cazurile.

ABC Gorj: În încheiere vă rog să ne spuneți ce ați recomanda tuturor cetățenilor pentru a avea rinichi sănătoși?
Dr. Dinu C-tin: Pentru rinichi mai sănătoși și implicit pentru o viată mai sănătoasă vă recomand să evitați factorii de risc determinanți în apariția majorității cancerelor umane, cum ar fi: fumatul, alcoolul excesiv, obezitatea, alimentele procesate și cel mai important lucru ar fi controlul medical periodic care conduce la depistarea precoce a oricărei afecțiuni, cu consecințele benefice ce derivă din acest lucru.

Urmăriți-ne în continuare activitatea pe @ABCGorj pentru a descoperi alături de noi informații esențiale despre bolile care pun viețile gorjenilor în pericol, dar și cum ne putem proteja de acestea!

DONEAZĂ și TU în contul Asociației Bolnavilor de Cancer Gorj!
Cont IBAN: RO29BTRLRONCRT0630749201
Banca Transilvania

ORICE AJUTOR E BINEVENIT!

Iar dacă vrei să ni te alături, te invităm să ne contactezi:
? [email protected]
? 0722859514
?Str. Armoniei Nr. 2, Loc. Drăgoeni – Mun. Târgu-Jiu

 

 

 

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Adina Tirban

Postari asemanatoare

Abonare
Notifica-ma daca
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments