Vinul de mure, produs unic in Romania

 Vinul de mure, produs unic in Romania
Distribuie sa vada si prietenii tai

Tanarul antreprenor Ionel Burtea, originar din localitatea Ticleni, a pus bazele unei infloritoare plantatii de mure si zmeura. Din mure produce nu doar dulceturi, ci si un vin unicat in Romania, degustat deja de o buna parte de cumparatorii din tara.

Am cultivat un hectar cu mur si zmeura, care au fost procurate de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti-Maracineni. Incercam sa lucram fara vreun tratament pentru ca se pot adapta conditiilor vitrege. Investitia a ajuns pentru un hectar la aproximativ 20.000 de euro. Am observat ca exista o nisa pe partea de fructe de padure, pentru ca piata este slab dezvoltata in Romania, care importa 70-80% din fructele de padure. Am dorit sa mergem pe partea de mur si zmeura pentru ca sunt plantatii foarte mici in Romania. Toata familia a hotarat sa mergem pe partea de mur si zmeura”, spune Ionel Burtea.

In ceea ce priveste procesul de productie pentru vinul din mure, tanarul antreprenor spune ca acesta este putin diferit de cel de al vinului din struguri: “Se foloseste aceeasi metoda ca la vinul din struguri, dar la mure fermentatia dureaza mai mult, 45 de zile. Este un gust dulce-acrisor cu un nivel al alcoolului de 12%. E nevoie de mare atentie, pentru ca partea de fermentare nu trebuie sa intre in contact cu aerul. E nevoie de o temperatura constanta, de cel mult 24 de grade”.

Tanarul nu vrea sa se opreasca aici. A accesat proiecte cu fonduri europene pentru a infiinta o sera de capsuni, dar si pentru a pregati dulceata de zmeura si mure.

Digiqole ad
Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare

Abonare
Notifica-ma daca
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments