Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni realizate la BVB in primele 10 luni a depasit 10 miliarde RON

 Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni realizate la BVB in primele 10 luni a depasit 10 miliarde RON
Distribuie sa vada si prietenii tai

Valoarea totala a tranzactiilor pe segmentul de actiuni a depasit in primele zece luni cifra realizata pe intreg anul 2019, ajungand la 10,3 miliarde RON in perioada ianuarie – octombrie, cu 6,4% peste intreg nivelul de 9,68 miliarde RON realizat pe intreg anul trecut.

Lichiditatea medie zilnica a crescut in septembrie de 3,5 ori comparativ cu valoarea din august 2020 sau din septembrie 2019 si a depasit 25 de milioane de euro.

Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta a fost incontestabil un moment istoric, care a avut ecouri puternice nu doar in comunitatea de business sau in randul clasei politice, ci si in randul romanilor obisnuiti. Sunt convins ca mult mai multi romani au auzit acum de bursa si speram sa-i si vedem facand pasi spre investitiile in valori mobiliare. Cifrele au intarit puternic semnificatia aparte privind promovarea Romaniei la un nou statut. In acelasi timp, este necesar sa fim foarte transanti: acesta este efectul vizibil imediat, insa este esential sa avem asteptari realiste si sa tinem cont de contextul intern si international in care traim. Intr-o lume in continua schimbare, bursa se pozitioneaza ca un reper si pilon esential de finantare a economiei. Companiile romanesti au aratat in acest an, mai mult decat oricand, ca au capacitatea si determinarea de a a-si adapta modelul de business, iar noi am demonstrat, prin intermediul bursei, ca le putem facilita accesul la capitalul vital functionarii chiar si in conditii de pandemie”, a declarat presedintele BVB, Radu Hanga.

Incepand cu 21 septembrie, Romania a devenit Piata Emergenta si a fost inclusa in mai multi indici FTSE Russell dedicati pietelor emergente, iar pe parcursul lunii septembrie piata de capital din Romania a reusit mai mult decat o triplare a indicatorilor privind lichiditatea.

Astfel, tranzactiile cu actiunile companiilor listate la BVB au depasit jumatate de miliard de euro luna trecuta, ceea ce reprezinta o crestere cu peste 260% atat fata de luna august a acestui an, cat si fata de septembrie anul trecut, cand a fost publicata decizia FTSE Russell prin care se anunta promovarea Romaniei.

Potrivit clasificarii FTSE Russell, prima companie romaneasca care a beneficiat de upgrade-ul pietei este TeraPlast (TRP). Alte companii romanesti vor putea face parte din indicii Pietelor Emergente pe masura ce vor indeplini criteriile de includere, se precizeaza in comunicatul BVB.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare