Turneul International Stradivarius 2024 ajunge in aceasta seara la Hobita

 Turneul International Stradivarius 2024 ajunge in aceasta seara la Hobita
Distribuie sa vada si prietenii tai

Primaria si Consiliul Local Pestisani aduc vioara Stradivarius la Hobita pentru un recital de exceptie sustinut de violonistul Alexandru Tomescu.

Turneul International Stradivarius 2024 – METAMORFOZE, a XVII-a editie, se desfasoara in perioada 25 iunie – 16 iulie, cu 18 concerte, in zone urbane si rurale si aduce lucrarile lui J.S.Bach, probabil cel mai fantastic talent din intreaga istorie a muzicii, propunand lucrari care initial au fost compuse pentru violoncel, dar care vor fi cantate la vioara, intr-o transcriptie de Werner Icking. Acestea sunt capodopere ce nu trebuie sa ramana delimitate doar la sunetul violoncelului, prin urmare, turneul „METAMORFOZE” este un regal al viorii.

In aceasta seara, Hobita va deveni din nou centrul atentiei, locul unde visul se transforma in realitate. Concertul se va desfasura in aer liber, in curtea Casei Muzeu Constantin Brancusi, cu incepere de la ora 19.30.

Atunci cand am cantat integrala sonatelor si partitelor pentru vioara solo de Bach, in urma cu 11 ani, am simtit ceva special la capatul maratonului muzical, de peste 2 ore si jumatate, parca eram deja intr-o alta dimensiune, in alta stare a spiritului si credeam cu tarie ca daca Bach ar fi scris nu 6, ci 12 sau 24 de sonate si partite, le-as fi putut canta pe toate, fara intrerupere si fara ca eu sau publicul sa ne simtim obositi. Este ceva, o curgere, o energie pe care o simt de fiecare data cand cant Bach in biserici sau catedrale. Celebrul Violoncelist Pablo Casals a descoperit intamplator aceste sase suite pentru violoncel, in perioada interbelica, ca apoi sa realizeze prima inregistrare audio, ramanand pana astazi un reper muzical. Bach face adevarate minuni in a crea senzatia de polifonie, de numeroase voci care coexista. Performanta sa este cu atat mai remarcabila, cu cat violoncelul era in epoca sa un instrument prin definitie monodic, limitat la o singura voce. Metamorfoza sunetului violoncelului in cea a viorii este miracolul acestei transcriptii semnate de Werner Icking. Nu incetez sa ma bucur in fiecare zi de bogatia muzicala si noutatea violonistica ce mi-au fost oferite de aceste sase suite pentru violoncel. Sunt convins ca le voi canta multi ani de acum inainte, pentru ca muzica lui Bach este o muzica ce te insoteste mereu si mereu, urmandu-si in interiorul tau metamorfoza catre perfectiune. Va invit, asadar sa va lasati purtati de aceasta curgere infinita a muzicii lui Bach, in cele mai frumoase locuri si locatii din Romania”, a declarat Violonistul Alexandru Tomescu, la inceputul turneului.

Prognoza meteo indica temperaturi ridicate, asa ca organizatorii recomanda participantilor sa aiba o sticla cu apa si, pentru doamne, un evantai. Apa imbuteliata va fi disponibila si la Casuta Bunatatilor din apropiere. Spatiul va fi amenajat cu scaune in limita disponibilitatii, iar accesul va fi deschis pentru toti doritorii.

Cei care doresc sa primeasca autografe de la maestrul Tomescu, sa faca fotografii sau sa achizitioneze CD-uri cu muzica interpretata de acesta, sunt invitati sa ramana dupa incheierea recitalului. Organizatorii ii sfatuiesc pe parinti sa nu aduca copii sub varsta de 3 ani, deoarece concertul are o durata de 70 de minute.

Hobita este pregatita sa devina din nou locul unde se intalnesc muzica si emotiile, iar cei prezenti vor avea parte de o seara memorabila alaturi de vioara Stradivarius si Alexandru Tomescu.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare