Top 5 cele mai inovatoare si de impact intreprinderi sociale din 2019

 Top 5 cele mai inovatoare si de impact intreprinderi sociale din 2019
Distribuie sa vada si prietenii tai

Intreprinderile sociale si retelele lor apar in toata lumea. Acestea practica un model hibrid care foloseste solutii de afaceri pentru a avea un impact pozitiv asupra lumii. Asa cum am mentionat anterior, ele sunt inca companii cu scop lucrativ, dar castiga bani rezolvand probleme sociale. De exemplu, atunci cand cumparati o sticla de apa reciclabila si reutilizabila, care finanteaza proiecte de apa peste mari.

Acum, sa aruncam o privire la unele dintre cele mai importante intreprinderi sociale din lume, pe care ar trebui sa le urmariti (si din care sa va inspirati) in 2019:

1. Miscarea: ME to WE

Una dintre cele mai de succes si de impact intreprinderi sociale ale acestei generatii este ME to WE”. ME to WE” este o intreprindere sociala care ofera produse Fairtrade si calatorii voluntare la nivel mondial pentru publicul milenar. Acesta a fost lansat in 2006 de catre doi frati canadieni si a crescut foarte rapid, implicand acum milioane de consumatori si beneficiari din intreaga lume. Inovatia Track Your Impact” permite consumatorilor sa introduca un cod unic al produselor ME la WE” pentru a vedea in mod transparent cum si unde ajung fondurile lor. Acest lucru nu numai ca ii ajuta sa aiba un impact pozitiv, dar permite, de asemenea, publicului lor sa fie mai implicat si sa vada exact modul in care alegerile acestora impacteaza.

2. Nasul: Ashoka

Bill Drayton este considerat nasul antreprenorilor sociali, creditat pe larg cu introducerea termenului de „antreprenor social” in mainstream. Din 1981, organizatia sa, Ashoka, sprijina intreprinderile sociale de top din intreaga lume. Cu 3500 de colaboratori din 92 de tari, Ashoka a construit o retea formidabila, dar obiectivul lor final este de a ajuta la construirea unei lumi in care toata lumea poate face o schimbare si fiecare persoana are puterea si capacitatea de a contribui la realizarea unor schimbari pozitive in lume.

Unul dintre lucrurile pe care Ashoka le face cel mai bine este angajamentul de a colabora si de a influenta generatiile tinere si chiar de a le pune la conducerea diverselor initiative.

3. Finantatorul: Grameen Bank

Industria financiara nu este privita exact ca o paradigma a caritatii si a daruirii; dimpotriva, intrucat studiile au dovedit ca ar fi cea mai putin demna de incredere din lume. Asta nu inseamna ca nu exista oameni si intreprinderi sociale revolutionare in aceasta industrie – in special, Muhammad Yunus si Grameen Bank.

Muhammad Yunus a lansat Grameen Bank – „banca pentru nevoiasi” in 1976 si a pornit, in esenta, revolutia microcreditului. Timp de peste 40 de ani, el a demonstrat puterea solutiilor de afaceri pentru a rezolva cauzele subiacente ale saraciei, oferind imprumuturi mici si oportunitati bancare micilor operatori de afaceri de pe glob, fara a necesita garantii. Imprumuturile acordate celor 9 milioane de debitori, se ridica la 24 miliarde de dolari.

4. Fermierul: Babban Gona

Babban Gona inseamna „Mare Fermier” in Hausa, un dialect din Nigeria, cea mai populata tara din Africa. Pentru a-si hrani populatia in crestere, principalul obiectiv al  Babban Gona este sa sprijine fermierii mici din Nigeria si sa ii ajute sa-si asigure viitorul, cu metode care cresc dubleaza productia de culturi fata de media nationala.

La fel ca celelalte intreprinderi sociale din aceasta lista, Babban Gona doreste, de asemenea, sa aiba un impact real asupra viitorului, concentrandu-se asupra tinerei generatii. Pentru a realiza acest lucru intr-o tara care are o rata a somajului in randul tinerilor de 50%, acestia ofera pregatire agricola tinerilor, ajutandu-i sa faca profit cu ajutorul propriilor recolte. La urma urmei, cel mai bun mod de a schimba lumea este de a ajuta generatiile tinere oferindu-le o educatie corecta.

5. Modernizatorul: Goodwill

Goodwill este renumit pentru magazinele de succes care comercializeaza costume de Halloween si tinutele vintage din anii 90. Ofera de asemenea si oportunitati de angajare si formare profesionala pentru persoanele cu risc, pentru a ajuta oamenii care sunt cumva impiedicati sa obtina un loc de munca.

Cand vanzarea cu amanuntul a fost lovita de recesiuni in noul mileniu, Goodwill s-a adaptat, facand o tranzitie de succes la comertul electronic in 2007. Acum, puteti achizitiona bijuterii de epoca din aur, genti de mana sau instrumente muzicale vintage de pe shopgoodwill.com. Scoala veche s-a transformat in scoala noua.

Concluzie

Intreprinderile sociale din aceasta lista nu au avut un impact doar asupra lumii. Acestea arata si faptul ca termenii „caritate” si „profituri” nu se exclud reciproc, deoarece multe dintre aceste intreprinderi au functionat cu succes ani de zile si chiar zeci de ani.

Sursa: Forbes

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare