Sergiu-Mihail Olaru- tanar antreprenor de cariera intra in politica la putin peste 30 de ani
Sergiu-Mihail Olaru—tanarul antreprenor gorjean de succes—candidat la functia de consilier din partea PNL—este conform propriei descrieri un spirit autodidact, dedicat dezvoltarii personale si autoeducarii. Toate cunostintele acumulate sunt folosite apoi in vederea impactarii societatii intr-un mod pozitiv. Sigur cuvintele nu sunt prea mari, uitandu-ne la ceea ce a realizat pana acum Sergiu-Mihail Olaru in mediul antreprenorial gorjean.
Pasiunea pentru IT si Antreprenoriat- combinatia potrivita pentru afaceri de succes
La doar 16 ani, fiind inca licean Mihai – pentru apropiati – reusea sa puna pe picioare prima retea de cartier, sub coordonarea celor doi parteneri. Dupa doar 2 ani, a reusit sa preia reteaua nou infiintata si sa o vanda dupa alti doar 2 ani, unei companii renumite in domeniu, NEXT GEN COMMUNICATIONS.
GorjBiz: De unde a aparut ideea retelei de internet? Cum ati reusit sa o puneti in aplicare si sa o dezvoltati? Cand a devenit aceasta retea atat de interesata incat sa fie achizitionata de catre NEXT GEN si cum s-a desfasurat preluarea?
Mihai Olaru: Ideea retelei de internet a aparut dintr-o necesitate. Aveam pe atunci vreo 16 ani si cautam solutii sa comunic cu sora mea care era plecata din tara. Internetul reprezenta modalitatea cea mai accesibila, deoarece convorbirile telefonice internationale erau costisitoare. Insa se gaseau putine locuinte conectate la internet, iar cand mergeam intr-un club de internet pentru a vorbi cu sora mea, aveam de asteptat foarte mult la coada. Aflandu-ma intr-o astfel de situatie, mi-a venit ideea de a intreba proprietarii clubului—care mi-erau si prieteni—daca nu ar vrea sa traga un cablu de internet pana la mine acasa. Au fost de acord si asa a aparut reteaua. Ulterior, m-am ocupat de partea tehnica si comerciala a dezvoltarii acesteia.
Dupa aproximativ 2 ani, prietenii mei si proprietarii retelei au decis sa renunte la aceasta afacere si m-au intrebat pe mine daca nu as fi interesat sa o preiau. Abia implinisem 18 ani si dintr-o data mi se deschidea in fata usa spre domeniul antreprenoriatului. Am acceptat provocarea, fiind atat de increzator incat parintii au decis sa ma sprijine in accesarea primului meu credit bancar, girand cu locuinta noastra. Fara increderea deplina a parintilor in fortele proaspatului antreprenor de 18 ani, nu as fi reusit preluarea, intrucat nu prezentam credibilitate in fata bancii.
Din fericire, am fost sustinut si afacerea s-a dezvoltat atat de bine, incat dupa doar 2 ani, ne luptam cu gigantii din domeniu, care intrasera pe piata din Targu-Jiu si faceau presiuni tot mai mari pe micuta noastra firma. Am ajuns asadar in punctul de maxima extindere a retelei si intelegand ca nu vom putea rezista mult timp presiunilor, am ales sa vindem afacerea cat inca eram suficient de importanti pentru concurenta.
Si totusi gandind ca suntem destul de mici pentru a fi interesanti in fata concurentilor puternici, am cautat solutii. Asa am reusit sa facem o asociere cu toti ceilalti mici furnizori de internet si sa devenim mai puternici si mai atractivi pentru concurenta.
Am ajuns la negocieri, iar cei de la NEXT GEN au venit cu oferta cea mai interesanta si am incheiat afacerea. Mai mult decat atat, am continuat sa colaborez cu ei pentru inca 2 ani, ajutand la dezvoltarea afacerii lor la nivel national (Bistrita, Campina, Bucuresti, Constanta, Navodari, Alba, Turda, etc.)
In paralel, Mihai coordona activitatea unei alte firme, infiintata de catre Mihai in 2006—care la momentul respectiv activa ca si provider de internet.
Astazi, firma lui Mihai ofera pachete complete de instalare hardware, software, asigurand mentenanta si service-ul acestora permanent. Serviciile acesteia se adreseaza tuturor tipologiilor de clienti, de la persoane fizice, la IMM-uri si institutii.
GorjBiz: Un antreprenor adevarat, intrezareste oportunitatile si le fructifica. V-ati putea numi un asemenea antreprenor uitandu-ne numai la aceasta firma care s-a dezvoltat constant, fiind mereu in ascensiune de aproape 14 ani. Povestiti-ne despre inceputurile firmei, dar si despre provocarile si oportunitatile care v-au ajutat sa aduceti firma la nivelul de astazi.
Mihai Olaru: Odata cu vanzarea retelei, a trebuit sa gasim un alt tip de afacere, insa in acelasi domeniu, avand deja o piata cunoscuta. Asa a inceput povestea. Initial am oferit clientilor nostrii, servicii de consultanta si service IT pe baza de abonament, iar ulterior am inceput sa si comercializam echipamente si componente IT, dezvoltand totodata si retele de date.
Din IT la SSM si TURISM – mereu cu acelasi succes
In 2011, Sergiu-Mihail Olaru, intra pe o alta piata, infiintand o firma care activeaza in domeniul serviciilor de prevenire si protectie integrate (SSM, PSI – SU, medicina muncii, aspecte de mediu, ergonomie, etc.).
GorjBiz: Desi vorbim tot despre servicii, s-ar putea spune ca de la retelistica si IT, pana la SSM si PSI e mai mult decat un pas. Faptul ca aceasta a doua firma este pe piata serviciilor de prevenire si protectie de peste 9 ani, nu face altceva decat sa confirme abilitatile de bun manager al administratorului Sergiu-Mihai Olaru. Ce v-a determinat sa initiati acest tip de afacere, diferit in intregime de ceea ce faceati pana in 2011?
Mihai Olaru: In tot acest timp, aveam o curiozitate referitor la domeniul antreprenoriatului in ceea ce priveste lejeritatea cu care oamenii de afaceri importanti iau decizii de mare impact, pe care eu personal nu as fi avut curajul sa le iau stiind cat de mari sunt riscurile. Rapiditatea si promptitudinea acestora facea ca deciziile lor sa aiba mare succes.
Am aflat ca secretul consta in diversificarea surselor de venit si deci a afacerilor. Practic, desi deciziile afectau intr-o mare masura respectiva afacere, acestea nu afectau in aceeasi masura si veniturile antreprenorului.
Warren Buffet spunea: „Nu-ti tine niciodata toate ouale in acelasi cos!” Prin urmare am decis sa urmez dictonul, acesta ajutandu-ma sa ma dezvolt si ca antreprenor, dar si ca om.
In ceea ce priveste firma de SSM si PSI, aceasta a aparut atunci cand mama mea proaspat pensionata, si-a dat seama ca nu se simte pregatita pentru statutul de pensionar, asa ca a decis sa se reprofileze. Eu m-am ocupat de chestiunile administrative, dar mama a fost cea care a dezvoltat firma efectiv.
GorjBiz: Stim ca nu v-ati oprit aici si ca ati intrat cu succes si pe piata turismului, avand deja o pensiune functionala in Baia de Fier si o a doua in constructie. Sigur ca dupa dezvoltarea cu succes a doua societati, complet diferite ca si activitate, ne asteptam ca si afacerile din turism sa constituie o reusita. De unde a aparut aceasta atractie pentru domeniul turismului? Cum a aparut „Casa de sub Piatra”? Cat de greu vi se pare gestionarea acestui tip de afacere in contextul actual?
Mihai Olaru: Tinand cont de cele spuse mai sus am incercat sa gasesc calea cea mai buna de diversificare. Initial am incercat accesarea unor fonduri guvernamentale, insa nu am reusit. Se pare ca nu aceasta era calea pentru mine.
Ulterior, citind un ghid pentru accesarea de fonduri europene, am dat peste sectiunea pensiuni agroturistice si facand o analiza, am ajuns la concluzia ca pentru noi ar fi o afacere de dorit, din mai multe motive.
Primul a fost acela ca aveam un teren mostenire si prin urmare eram eligibili, al doilea pentru ca e un domeniu placut, in care relationezi cu clientii in maniera relaxata, promovand in acelasi timp frumoasa noastra zona; si nu in ultimul rand as fi putut beneficia de suportul mamei in ceea ce priveste administrarea pensiunii.
Am reusit sa obtinem fondurile necesare, inca de la primul proiect cu care am aplicat, iar „Casa de sub Piatra” a avut un asemenea succes incat ne-am dat seama ca trebuie sa ne extindem. Extinderea unitatilor de cazare am facut-o tot cu ajutorul accesarii de fonduri europene si in ciuda pandemiei credem ca va avea succes. Spun asta, pentru ca odata ce ne-am redeschis dupa incetarea starii de urgenta, am recuperat pierderile fiind asaltati de turisti.
Si totusi, din prudenta, tinand cont de esecul primei incercari de accesare a fondurilor guvernamentale pentru SRL-D, am decis sa aplicam si pentru un al doilea proiect, in paralel cu primul. Din fericire am obtinut aprobarea pentru ambele proiecte. Astfel, tot prin fonduri europene am reusit sa infiintam un START-UP, avand ca obiect de activitate productia publicitara si print de mari dimensiuni, avand nevoie sa-mi promovez propriile afaceri si nu numai.
Implementarea acestora a mers in paralel, iar succesul cred ca a fost asigurat in special de faptul ca am reusit sa creez echipe de oameni capabili pe care sa ma pot baza si in care sa am incredere deplina.
GorjBiz: Cum ati descrie experienta avuta cu accesarea fondurilor europene? Cat de greu a fost sa le obtineti? Puteti detalia in ce a constat implementarea acestora? Ce planuri de viitor aveti din perspectiva antreprenoriala?
Mihai Olaru: Accesarea fondurilor europene, a fost o aventura in sine si m-a ajutat sa capat o experienta nepretuita in relatia cu administratiile locale din Gorj, intrucat pentru completarea dosarului am fost nevoit sa obtin un numar ridicat de documente. Provocarea a constat in obtinerea acestor documente in timp util pentru depunerea actelor la dosar, in termenele stabilite.
Aici am descoperit o mare hiba a administratiilor locale in general: lipsa promptitudinii, a intelegerii fata de mine ca cetatean, dar si a colaborarii cu mediul privat.
Cred ca accesarea fondurilor europene s-ar putea face cu mult mai multa usurinta daca am avea mai mult suport din partea institutiilor publice.
Din antreprenoriat in politica
De-a lungul celor aproape 15 ani in antreprenoriat, prin responsabilitatile avute, Sergiu-Mihail Olaru si-a dezvoltat abilitati si deprinderi—care alaturi de dorinta sa de a invata permanent—il recomanda ca fiind atat un bun coechipier, cat si un lider de succes.
Experienta in coordonarea, controlul si urmarirea indeplinirii obiectivelor de catre echipa sa, capacitatea de a lua deciziile corecte, dar si aptitudinile de analiza si sinteza, cu orientare spre rezolvarea problemelor prin gasirea celor mai bune solutii, fac din candidatul PNL- Sergiu-Mihail Olaru, un viitor consilier mai mult decat calificat si pregatit pentru asumarea unei astfel de functii.
GorjBiz: Cu siguranta, aflandu-va in mediul afacerilor din Gorj de atatia ani, ati avut ocazia sa vedeti numeroase din lipsurile Gorjului la nivel institutional. Care ar fi cele mai importante deficiente pe care le-ati constatat in experienta antreprenoriala? Ce solutii ati propune pentru rezolvarea acestora?
Mihai Olaru: Pe langa detaliile si experienta personala negativa pe care am avut-o adesea in relatia cu institutiile statului, la nivel general, pot spune cu certitudine ca am sesizat si m-a deranjat atitudinea inchisa la nivel economic. Lipsa deschiderii fata de antreprenoriat o vad ca ca fiind cea mai mare problema a administratorilor judetului nostru, in ultimii 30 de ani.
Sunt de acord cu sustinerea marilor companii intrucat sunt generatoare de locuri de munca, dar cred cu tarie ca trebuie sustinuti in primul rand si in special investitorii locali, micii intreprinzatori care au o pondere foarte mare in sustinerea bugetului de stat si spre deosebire de marile companii care migreaza dupa interesele propriilor companii mama, investitorii locali isi asuma mult mai multa responsabilitate sociala si sunt mai dispusi sa sustina economia publica locala, ramanand aici si luptandu-se cu diversele crize, mai mult decat o fac marile companii.
GorjBiz: Implicarea antreprenorilor de cariera in viata comunitatii nu poate fi privita decat ca un pas inainte pentru respectiva comunitate, insa ne-am dori sa stim care a fost motivatia din spatele deciziei de a va implica in politica.
Mihai Olaru: Experienta pe care am dobandit-o in privat o voi aduce in domeniul public, iar toate propunerile mele vor tine cont de tot ceea ce am descoperit despre domeniul administrativ din perspectiva antreprenoriala. Deciziile mele vor viza rezolvarea problemelor pe care le-am intampinat de-a lungul anilor in relatia cu institutiile de stat, in calitate de cetatean.
Ca si consilier, voi face tot ce imi va sta in putinta pentru a simplifica modul in care functionarii publici raspund celor vor apela la administratia locala, astfel incat cetatenii si antreprenorii sa nu se mai confrunte cu lipsa de sprijin si de colaborare cu care m-am confruntat eu.
Mai mult decat atat, sustin si chiar am in plan o masura pentru digitalizarea modului in care este verificata semnatura de pe OP-uri-le depuse la trezorerie.
Masura pe care o voi putea propune si sustine din postura de consilier, a fost candva o propunere a unui antreprenor pentru a rezolva problema ineficientei unei institutii a statului. Satul fiind de lunga asteptare la depunerea unui simplu OP, le-am propus celor de la Trezorerie, realizarea unui soft care sa inregistreze semnatura contribuabilului si ulteriror odata inregistrata, sa o recunoasca cu usurinta printr-o simpla scanare. Daca propunerea sub forma de oferta financiara, am inteles ca nu se putea implementa nefiind fonduri, ulterior, cand m-am oferit sa il realizez gratis acest soft, chiar nu am mai putut gasi o explicatie plauzibila pentru lipsa de interes a celor de la Trezorerie.
Ideea de a returna societatii o parte din ce mi-a oferit a inceput sa infloreasca de mai mult timp si chiar imi doream sa fac acest pas, insa ma gandeam ca o voi face undeva dupa 40 de ani.
Prilejul de neratat, a aparut atunci cand Iulian Popescu a decis sa se implice. Consider ca Iulian merita toata sustinerea pentru modul in care intelege sa faca politica. Iulian Popescu vine cu o viziune noua de reconstructie completa si complexa a Gorjului, cu care eu rezonez intru totul. Din acest motiv am acceptat hotarat propunerea de a candida ca si consilier, fiind convins ca trebuie sa ma implic acum si ca trebuie sa imi aduc aportul in realizarea planurilor de modernizare a judetului nostru.
Ai un anunț de publicat? Click aici!