Sabia lui Tudor Vladimirescu va fi expusa la Targu Jiu

 Sabia lui Tudor Vladimirescu va fi expusa la Targu Jiu
Distribuie sa vada si prietenii tai

Sursa foto: Vestea

Sabia lui Tudor Vladimirescu, conducatorul Revolutiei de la 1821, va ajunge la Targu Jiu in perioada 28 septembrie – 22 octombrie, la Muzeul Judetean „Alexandru Stefulescu”.

Istoricul acestui obiect, clasat in categoria tezaur a patrimoniului cultural national mobil, a fost publicat in catalogul „Arme din colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei”, aparut la Bucuresti in anul 2014.

Realizata intr-un atelier oriental, sabia este de tip shamshir. Are lama curbata, cu un tais si muchie netaioasa. Garda are extremitatile bratelor latite, in forma de frunze cu nervuri. Manerul, imbracat in piele presata, are capul curbat, iar plaselele din lemn sunt tintuite cu nituri acoperite cu ornamente filigranate. Teaca, din lemn, are ambele fete acoperite cu placi argintate, bogat ornamentate si este prevazuta cu un snur de culoare rosie“, se arata in informatiile incluse in volumul mai sus mentionat.

In cadrul expozitiei “Sabia Revolutiei” se vor mai expune Proclamatia de la Pades (originala) si tabloul original al pictorului Theodor Aman care il intruchipeaza pe marele revolutionar.

Evenimentul este organizat de Rotary Club Targu Jiu si Asociatia Democratie Educatie Respect.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare