S-au aprobat normele pentru amanarea ratelor la banci

 S-au aprobat normele pentru amanarea ratelor la banci
Distribuie sa vada si prietenii tai

Firmele si persoanele fizice eligibile vor putea cere suspendarea platii ratelor bancare pana la data de 15 martie 2021, a comunicat Ministerul Finantelor, dupa ce Guvernul a aprobat normele de aplicare la ordonanta care permite si in 2021 aceasta facilitate pentru unii dintre debitorii aflati in dificultate din cauza pandemiei COVID-19.

Solicitarea de suspendare a obligatiilor de plata poate fi formulata de debitor cel mai tarziu pana la data de 15 martie 2021, iar creditorul trebuie sa comunice debitorului decizia in termen de maximum 15 zile calendaristice, pana la data de 31 martie 2021. Modificarea clauzelor contractuale, ca efect al aprobarii solicitarii debitorului, se realizeaza fara incheierea de acte aditionale la contractul de credit, ci prin notificarea debitorului in termen de 30 zile calendaristice de la primirea solicitarii complete. Actul normativ adoptat astazi prevede ca persoanele pot beneficia de suspendarea platii obligatiilor rezultate din creditele accesate pe o perioada de maximum noua luni, in aceasta perioada fiind incluse atat moratoriul legislativ implementat anterior, cat si moratoriile non-legislative”, se arata intr-un comunicat al MF.

Pot cere amanare pentru 9 luni doar cei care nu au beneficiat de aceasta masura anul trecut.

Cei care si-au amanat ratele anul trecut, dar nu pentru intreaga perioada, pot cere bancii amanarea platii obligatiilor doar pentru diferenta pana la maximum 9 luni.

Debitorul, cu exceptia persoanelor fizice, trebuie sa declare pe propria raspundere diminuarea veniturilor/incasarilor medii lunare cu minimum 25% in ultimele trei luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata prin raportare la perioada similara din anii 2019/2020 si faptul ca se afla in imposibilitatea de a onora obligatiile de plata aferente creditului.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare