Romania, in topul celor mai vulnerabile tari in fata atacurilor cibernetice

 Romania, in topul celor mai vulnerabile tari in fata atacurilor cibernetice
Distribuie sa vada si prietenii tai

Sursa foto: Captura PRO TV

Pandemia de coronavirus a venit nu doar cu noi provocari pentru gestionarea crizei sanitare, ci si cu o intensificare fara precedent a atacurilor cibernetice.

Digitalizarea accelerata de actuala situatie creeaza oportunitati, dar si vulnerabilitati, Romania situandu-se pe locul 3 in Uniunea Europeana in topul vulnerabilitatii in fata atacurilor cibernetice, dupa Malta si Grecia.

Din pacate vulnerabile sunt inclusiv spitalele din Romania, serverele spitalelor din tara nefiind actualizate de mai bine de 17 ani.

Gorjeanul Mircea Scheau, voluntar in cadru programului CV-19 si consultant in Securitate cibernetica, a fost invitatul emisiunii “I Like IT” de la PRO TV, unde a explicat pe larg riscurile pe care atacurile cibernetice le pot avea asupra sistemului sanitar romanesc si nu numai.

Spitalele din tara noastra sunt expuse atacurilor cibernetice datorita faptului ca nu au mai fost facute upgradeuri. Putem spune chiar ca echipamentele tehnice sunt la fel de invechite ca si softul folosit. De asemenea, resursa umana este foarte solicitata.

(…) Atacurile cibernetice asupra spitalelor pot sa afecteze o componenta de mentinere a vietii care este controlata computerizat”, a punctat Mircea Scheau.

Consultantul in securitate cibernetica a mai precizat ca au existat atacuri cibernetice si in Romania iar o parte din bazele de date au fost recuperate doar partial si foarte greu: “Sfatul meu este ca datele sa fie salvate altfel decat pe statia de lucru. La nivel european au fost cerute ca rascumparare sume care depasesc media de 200.000 de dolari. Una dintre cele mai importante resurse intre medici si atacurile cibernetice este departamentul IT care trebuie sa fie foarte bine pus la punct”.

Vezi AICI emisiunea integrala.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare