Romania ajunge la 69% din media puterii de cumparare din Uniunea Europeana

 Romania ajunge la 69% din media puterii de cumparare din Uniunea Europeana
Distribuie sa vada si prietenii tai

PIB-ul pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard al Romaniei a fost in 2019 la 69% din media UE, fata de 66% cu un an inainte, conform primelor estimari facute de catre Comisia Europeana.

Un PIB per capita in PPS mai mic decat cel al Romaniei il are Grecia (68% din media UE), Croatia (65% din media UE) si Bulgaria (53% din media UE). Romania si Bulgaria se afla la cele mai mici niveluri din regiune cand vine vorba de PIB per capita in PPS, din media Uniunii Europene.

Tari din regiunea Europei Centrale si de Est care au un PIB per capita in PPS mai mare sunt Ungaria (73% din media UE), Slovacia (74%), Polonia (73%), iar cu cel mai mare nivel se afla Cehia (92% din media UE). Din 2008 si pana in 2019, Romania a avut o evolutie pozitiva a produsului intern brut exprimat in paritatea puterii de cumparare, astfel de la 52% in 2018 a ajuns la 69% in 2019.

In ceea ce priveste consumul individual efectiv, un alt indicator de referinta pentru masurarea bunastarii, Romania sta mai bine la acest capitol fata de alte tari din regiune. Consumul individual efectiv pe cap de locuitor este o masura a bunastarii materiale a gospodariilor, indice la care Romania se afla la 79% din media UE, la acelasi nivel cu Polonia.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare