Realizarile guvernarii liberale in plina pandemie

 Realizarile guvernarii liberale in plina pandemie
Distribuie sa vada si prietenii tai

Anul 2020 a inceput intr-un mod atipic, si este evident ca asa se va si incheia. Este incontestabil faptul ca indiferent de culoarea politica a Executivului, situatia sanitara, sociala si economica a Romaniei tot complexa ar fi fost, dar desigur complicata si gestionata diferit de la guvernare la guvernare. Aflandu-ne acum aproape de finele unui an provocator, nu strica sa ne amintim si actiunile pozitive demarate de catre guvernul PNL.

La nivel national…

in 2020, situatia sanitara si masurile fara precedent pentru prevenirea raspandirii virusului au surprins si afectat in mare masura atat persoanele fizicice, cat si juridice. Astfel aspectele pozitive ale actiunilor executivului, au trecut adesea neobservate, desi merita a fi cu siguranta mentionate si apreciate in raport cu „noua normalitate” pe care o traim.

In august 2020, salariul mediu net a ajuns la maximul istoric de 3275. Acesta se afla in crestere cu 231 lei fata de aceeasi perioada a anului 2019, cand se afla la nivelul de 3044 lei. Salariul minim a crescut si el. Tot in acest an, punctul de pensie a avut cea mai mare crestere din ultimii 20 de ani, ajungand la 1442 lei.

Din punct de vedere al poverii fiscale, multi angajatori s-au bucurat de masurile luate de guvernul liberal. Amintim aici eliminarea supraimpozitarii contractelor part-time si a „split TVA-ului”, ambele fiind puternic criticate de-a lungul timpului. Mai mult, a fost demarat procesul de digitalizare a ANAF, desi cu siguranta efectele se vor simti abia pe termen mediu si lung, dat fiind gradul ridicat de birocratizare.

Subventiile pentru partide au fost si ele reduse.

Au existat si masuri cu un puternic caracter social, cum sunt modificarea si completarea, in 2019, a Ordinului pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora. In urma acestei modificari, copiii bolnavi de cancer beneficiaza de ajutorul statului pana la varsta de 18 ani.

Corectarea inechitatilor din sistemul sanitar-veterinar, a fost realizat printr-un amendament la Legea Bugetului de Stat pe anul 2020. Prin amendament, medicii veterinari primesc 10.000 lei/luna de stat, pentru activitatile sanitare-veterinare din Programul Strategic.

Tinand cont de criza sanitara pe care o traversam, guvernarea liberala a incercat sa sustina pe mai multe cai familiile si personalul medical aflat in lupta cu coronavirusul.  Una dintre aceste cai este reprezentata si de initiativa legislativa care propune facilitati pentru cei care trateaza pacienti de COVID, care ajung in contact cu acestia si familiile lor.

Nu trebuie uitat nici faptul ca s-au alocat fonduri pentru 3 spitale regionale.

Si inca o data privirea s-a intors catre categoriile cele mai afectate de restrictiile impuse in timpul starilor de urgenta si de alerta. Este vorba aici despre acordarea celui mai mare pachet de sprijin pentru economie acordat vreodata in Romania. Acesta consta in garantii si ajutoare de stat, scutiri de taxe si impozite, plati directe pentru angajatorii si angajatii afectati de pandemie—in valoare totala de 64 miliarde de lei.

Prin plata somajului tehnic si decontarea a 41.5 % din salariu, au fost salvate numeroase locuri de munca.

Desi un an dificil, 2020, a fost marcat de atragerea de fonduri europene, intr-un cuantum de 3 ori mai mare decat intr-un an anterior, dar si de investirea in primele 10 luni a celei mai mari sume cheltuite—in aceeasi perioada—in ultimii 10 ani.

 La nivel judetean…

s-a simtit cu siguranta amprenta unei abordari liberale si a dorintei de progres, insa avand mereu in centrul actiunilor intreprinse, grija pentru locurile de munca ale gorjenilor, nevoia modernizarii celor mai importante companii de stat gorjene, dezvoltarii infrastructurii drumurilor, dar si nevoia de a proteja valorile culturale ale Gorjului.

CEO a fost, este si va ramane marul discordiei, dar si cel mai greu de gestionat punct din agenda autoritatilor gorjene si nu numai. Pentru salvarea CEO, guvernul PNL a acordat un ajutor in valoare de 251 de milioane de euro. Fara acest colac de salvare compania nu ar fi putut supravietui. De asemenea au fost deblocate fronturi de lucru, iar continuarea activitatii din Complexul Energetic Oltenia, a fost sustinuta prin promovarea mai multor acte normative.

Marele plan al PNL pentru viitorul CE Oltenia il constituie asumarea unui plan de investitii de peste 3,54 miliarde de euro.

Dar cum compania e alcatuita din peste 13000 de angajati, nici nevoia lor de a fi protejati si sustinuti, nu a fost trecuta cu vederea.

Asadar, guvernarea liberala a sustinut cu tarie legea pentru angajatii din CE Oltenia. In urma acesteia li s-a acordat acestora o perioada de patru luni la vechimea in munca, pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca.

Totodata, a fost redusa varsta de pensionare pentru zecile de mii de locuitori din judetul Gorj, domiciliati in zonele unde au fost desfasurate activitati miniere.

O alta mare companie de interes national, situata in Gorj, a beneficiat si ea de atentia guvernarii PNL.

Este vorba despre UM Sadu. Au fost alocate peste 62 de milioane de lei pentru retehnologizarea Uzinei Mecanice din Bumbesti Jiu. 42.155 de milioane de lei au fost deja platite.

Investitii s-au facut si in sectorul infrastructurii rutiere, dar si al culturii. Vorbim aici despre asigurarea de catre Guvernul PNL a sumei de 16, 3 milioane de lei pentru continuarea lucrarilor pe Transalpina. Au fost sustinute si deblocate proiectele majore de infrastructura din judetul Gorj (Podul de la Lainici, Centura Targu Jiului, Casa de Cultura a Sindicatelor Targu Jiu).

S-au asigurat finantari pentru reabilitarea drumului catre Casa Memoriala „Tudor Vladimirescu”, in valoare de 600 de mii de lei. Concomitent a fost initiata legea pentru declararea anului 2021 „Anul Tudor Vladimirescu” si declararea lui Tudor Vladimirescu si a Ecaterinei Teodoroiu eroi ai natiunii romane.

Tot anul acesta a fost deschis oficial Muzeul National „Constantin Brancusi” de la Targu Jiu, in februarie 2020. Institutia fusese infiintata prin lege, in 2015.

Sanatatea nu poate fi niciodata trecuta cu vederea. In completarea listei cu actiunile pozitive care au impactat judetului nostru, in particular, trebuie apreciat faptul ca liberalii gorjeni s-au ingrijit si de obtinerea finantarii pentru achizitia unui aparat de testare PCR la Spitalul din Targu Carbunesti.

Intotdeauna este loc de mai bine, insa trebuie judecate toate realizarile de mai sus atat prin filtrul circumstantelor in care s-au desfasurat toate activitatile, cat si tinand cont de presiunea uriasa aflata pe umerii decidentilor in aceste vremuri pline de incertitudine.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Adina Tirban

Postari asemanatoare