Program flexibil de munca pentru angajatii romani cu copii mici. Cand intra in vigoare directiva europeana

 Program flexibil de munca pentru angajatii romani cu copii mici. Cand intra in vigoare directiva europeana
Distribuie sa vada si prietenii tai

Angajatii cu copii mici, pana in 8 ani, vor putea beneficia de un program flexibil la munca. Aceasta este o noua directiva europeana, care va intra in vigoare incepand cu luna august 2020.

Pentru a incuraja lucratorii care sunt parinti si ingrijitorii sa ramana in campul muncii, acesti lucratori ar trebui sa poata sa-si adapteze programul de munca in functie de necesitatile si preferintele personale. In acest scop si avand in vedere nevoile lucratorilor, acestia au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru in scopul de a-si adapta modurile de lucru, inclusiv prin utilizarea, acolo unde este posibil, a unor formule de munca la distanta, a unor programe de lucru flexibile sau a unei reduceri a timpului de lucru pentru acordarea de ingrijiri”, se arata in textul Directivei europene cu nr. 1.158/2019.

Implicit, programul de munca flexibil vine sa incurajeze parintii si ingrijitorii sa ramana in campul muncii si presupune cateva de flexibilitate a muncii pentru parinti, de la alegerea timpului de inceput si de sfarsit al programului, la munca de acasa sau o combinatie intre munca la birou si cea in afara biroului.

Durata unor astfel de formule flexibile de lucru poate fi supusa unor limitari rezonabile. Angajatorii trebuie sa ia in considerare solicitarile de formule flexibile de lucru si sa raspunda acestor solicitari, intr-un termen rezonabil, tinand cont atat de propriile necesitati, cat si de necesitatile lucratorului. Angajatorii vor fi obligati sa motiveze orice refuz al unei astfel de solicitari sau orice amanare a acestor formule.

Ramane de vazut cum vor decide autoritatile de la Bucuresti sa transpuna directiva si daca angajatorii vor fi dispusi sa adapteze nevoile angajatilor la nevoile lor.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare