Pandemia COVID19 – Redescoperirea unitatii pe timp de criza

 Pandemia COVID19 – Redescoperirea unitatii pe timp de criza
Distribuie sa vada si prietenii tai

Traim astazi momente incerte, dar care vor schimba istoria omenirii cu certitudine. Despre aspectele negative ale pandemiei prin care trece intregul mapamond, va mai curge cerneala mult timp de aici incolo. Suntem abia la inceput de drum.

Dar, ce-ar fi daca omenirea aflata in razboi cu un unic inamic comun, si-ar redescoperi unitatea facand front comun pentru a castiga acest razboi?

Cu bucurie am citit apelul Secretarului General al UN, António Guterres:

Pentru a tacea armele, trebuie sa ridicam vocile pentru pace!

Pentru cei carora numele le este strain, António Guterres este cel de-al nouasprezecelea Secretar General al UN, acesta preluand functia pe in prima zi a anului 2017.

Autorul spunea ca acest apel izvoraste dintr-o recunoaștere fundamentala, si anume aceea ca ar trebui să existe o singură luptă în lumea noastră astăzi: bătălia noastră comună împotriva COVID-19.

Pandemia isi face deja simtite efectele profunde pe multiple planuri, de la cel economico-social, la cel politic, inclusiv în ceea ce privește pacea și securitatea internațională.

Un bun exemplu il constituie, amânarea alegerilor sau limitările capacității de vot, restricțiile de circulație, șomajul în spirală.  Mai mult chiar, grupurile teroriste sau extremiste pot profita de incertitudinea creată de răspândirea pandemiei.

Cu toate acestea, apelul mondial de încetare a focului rezonează în întreaga lume.

Apelul a fost aprobat de un număr în continuă creștere de state membre, aproximativ 70 de parteneri regionali, actori nestatali, rețele și organizații ale societății civile și de toți mesagerii de pace ai ONU.

Evident, staruri mondiale din toate domeniile de interes si-au dat mana spre a sustine UN in combaterea virusului COVID19, prin demersul Secretarului General António Guterres.

Pentru a menționa doar un exemplu, un apel lansat de Avaaz—platforma de petitii online menita sa umple golul dintre ceea ce vor majoritatea oamenilor din toata lumea si factorii decizionali—a strâns deja sprijin din partea a peste un milion de oameni.

Un număr mare de părți în conflict și-au exprimat acceptul pentru apel, din tari precum Camerun, Republica Centrafricană, Columbia, Libia, Myanmar, Filipine, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Ucraina și Yemen.

Dar există o distanță uriașă între declarații și fapte – între traducerea cuvintelor în pace pe pământ și în viața oamenilor.

Tocmai de aceea, António Guterres considera a fi esențial ca o încetare permanentă a focului, la nivel național, in toate zonele aflate in conflict, să intre în vigoare pentru a permite extinderea accesului umanitar la toți cei care suferă.

Există deci o șansă pentru pace, desi drumul este inca lung si anevoios. Iar nevoia este urgentă. Furtuna COVID-19 loveste acum toate teatrele de conflict, fara discriminari.

Pentru ca razboiul sa fie castigat in toata lumea, fiecare strop de energie trebuie mobilizat in aceasta lupta. Si cum cheia succesului sta in unitate, singura cale de a avea unitate este pacea. Doar prin pace, omenirea poate juca integral in aceeasi echipa.

Iata deci cum o provocare globala, ne poate ajuta sa trecem peste toate diferentele de orice fel ar fi ele, intr-o incercare sustinuta, unitara, de a scoate omenirea invingatoare la capatul acestui razboi.

Pentru cei care vor sa-si ascuta cu aceasta ocazie spiritul civic si sa se implice, simtind ca au posibilitatea de a face diferenta, regasiti mai jos link-ul spre semnarea petitiei:

https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/un_secretary_general_antonio_guterres_covid19_global_ceasefire_now/

 

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Adina Tirban

Postari asemanatoare