Masuri economice adoptate de Guvern in pandemia COVID-19

 Masuri economice adoptate de Guvern in pandemia COVID-19
Distribuie sa vada si prietenii tai

Premierul Romaniei a anuntat intr-o conferinta de presa masurile adoptate de executiv in sedinta de Guvern.

Astfel, Ludovic Orban a anuntat ca se suplimenteaza bugetele Ministerului Sanatatii si Ministerului de Interne, in vederea sustinerii si aplicarii masurilor de carantina. Guvernul va garanta, in anumite conditii, pentru creditele IMM-urilor, iar la rectificarea bugetara va fi crescut bugetul pentru decontarea concediilor medicale.

In plus, Guvernul va asigura plata somajului tehnic din bugetul de stat, prin ANOFM, cu anumite conditii clar precizate.

Am decis prin OUG sa majoram plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut sa o facem cu 5 miliarde in prima faza. Suntem pregatiti sa il majoram cu inca 5 miliarde si ne putem duce pana la 15 miliarde.

Practic garantam credite pentru investitii si pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobanda e subventionata 100%. Garantia va fi de 90% din credite pentru cele pana intr-un milion si de 80% peste un milion.

Am decis sa asiguram rambursarea TVA pana in limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital prin intermediul rambursarii TVA, pentru a permite companiilor sa beneficieze de capitalul de lucru.

Asiguram plata somajului tehnic, plata angajatilor care intra in somaj tehnic, din bugetul ministerului muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de somaj. Am luat aceasta decizie pentru ca este clar ca foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie si multe nu au capacitatea, veniturile necesare, pentru a asigura plata salariilor angajatilor si exista riscul ca angajatii sa fie trimisi in somaj sau sa fie dati afara.

Decizia este de a plati din bugetul fondului de somaj 75% din salariul brut, cat este practic indemnizatia lunara pentru somaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, a declarat premierul.

Companiile ce vor beneficia de ajutorul statului pentru plata somajului tehnic:

  • Prima categorie: companiile afectate direct de masuri restrictive dispuse de autoritati (hoteluri, restaurante, cafenele, etc.) prin suspendarea activitatii pe perioada situatiei de urgenta. 
  •  A doua categorie: companiile care nu au fost afectate direct de masuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecinte ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de ajutorul statului pentru salariatii pe care nu ii pot plati, companiile trebuie sa depuna o declaratie care sa arate ca le-au scazut veniturile cu cel putin 25%.
Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare