Lavandinne – o afacere nascuta din preaplinul de frumos
- Agricultura Productie Top
- F.Cretzan
- 25 februarie 2020
- 0
- 3190
Povestea Lavandinne a inceput, cu certitudine, din dragoste pentru natura. Intr-un colt din Polata, Ana Neagu a cunoscut lavanda. O floare suava, „nepretentioasa” asa cum o numeste chiar Ana, dar totodata puternica si rezistenta in gingasia ei.
De la prima tufa de lavanda ingrijita cu multa dragoste si pasiune, Ana are astazi o cultura de aproximativ 1500 mp. Pe langa proprietatile binecunoscute ale plantei, pe langa talentul care razbate din fiecare aranjament creat de tanara antreprenoare, cultura de lavanda in sine, te ademeneste prin mireasma sa. Iar odata ajuns acolo, langa casuta Lavandinne, te vindeci sufleteste admirand pur si simplu peisajul idilic.
Dar in spatele acestei povesti inmiresmate se afla multa munca. Cultivarea si intretinerea culturii, a necesitat implicarea familiei si apropiatilor, oameni dragi Anei care s-au lasat prinsi in jocul plin de culoare mov-lavanda. Dar a implicat si studiu, pentru ca unui copil crescut la bloc, era strain de ingrijirea plantelor si de tot ce implica aceasta activitate.
Primele buchete de lavanda
Primele buchetele de lavanda uscata si-au gasit locul in dressing-ul si vazele Anei si ale apropiatilor sai in toamna lui 2015. A mai trecut apoi un an pana cand Ana ajutata de cei dragi a reusit sa planteze primii 1200 de butasi. Butasii de Sevtopolis Angustifolia i-a achizitionat de la un producator roman. Acesta din urma i-a oferit si consiliere pentru a fi sigura ca alege soiul potrivit solului calcaros unde urma sa fie plantati butasii.
Alaturi de frumoasele flori de lavanda, mai adaptate solului pietros s-au dovedit a fi buruienile. Ele au invatat-o pe Ana ca pentru a putea admira lavanda in deplinatatea splendorii ei, va trebui sa faca cunostinta si cu munca manuala. Cu atat mai mult cu cat aceasta isi dorea o cultura „bio”. Cum oricata dexteritate a capatat in timp, tanara indragostita de lavanda a inteles ca fara ajutoare de nadejde nu putea intretine plantatia.
Avand alaturi in sotul sau, un partener de nadejde, dar si o echipa de maini dibace, Ana a dunat in vara lui 2017 prima sa „recolta”. Despre aceasta spune Ana ca a insemnat un „brat mititel de flori care a adus dupa el un numar nedefinit de vise”.
Fire creativa si iubitoare de frumos, Ana a transformat bratul mititel de lavanda in primele sale aranjamente. Cum rezultatul a bucurat-o, aceasta le-a expus pe o retea de socializare spre incantarea multora.
Impactul pozitiv al celor cateva fotografii a fost peste asteptarile creatoarei. Like-urile s-au transformat intr-o cerere reala. Iar cererea si aprecierile constante s-au materializat in comenzi, transformand pasiunea tinerei creatoare de frumos, intr-un business.
Casuta Lavandinne pune micutul sat Polata pe harta iubirorilor de frumos
Cum Ana avea nevoie de un loc unde sa-si gaseasca energia creatoare, dar totodata de un spatiu dedicat activitatii sale, s-a simtit nevoia unui atelier. Dar nu putea fi o constructie banala, intr-un spatiu plin de insemnatate. Asa ca atelierul a reflectat si el talentul Anei, devenind o atractie in sine. Casuta Lavandinne intregeste astfel peisajul imbatator, atragand tot mai multi vizitatori in Polata, langa Targu-Jiu, la 10-15 minute de mers cu masina. Casuta povestilor cu lavanda, este deschisa spre vizitare inca din vara acestui an.
„Lavandinne” – prima si singura lavanderie din Targu-Jiu
Lavanda Anei a devenit atat de infloritoare incat in scurt timp, Ana si-a mai indeplinit un vis, anume acela de a avea un magazin in oras. Acest vis s-a materializat dupa ce lavanda Anei a atras in mrejele sale o doamna iubitoare de frumos, care intamplator detinea un spatiu disponibil, chiar in centrul Targu-Jiu-ului.
Prima si singura „Lavanderie” din orasul lui Brancusi, a scos inca o data in evidenta talentul Anei de a crea frumos. In afara clientilor uzuali, trecatorii si turistii au fost atrasi ca un magnet de bicicleta mov a Anei, pe care multi au imortalizat-o pentru a-si aminti mereu momentul intalnirii cu Lavandinne.
In lavanderia Anei, iubitorii de lavanda si-au putut alege un cadou pentru cei dragi, poate chiar un aranjament sau o decoratiune cu lavanda care sa le infrumuseteze propria casa.
Fiind vorba despre un produs handmade, aranjamentele, buchetele sau lumanarile pentru evenimente se lucreaza fir cu fir, iar realizarea lor necesita timp. Dar atentia si minutiozitatea sunt pe deplin rasplatite de rezultatul final.
Lavandinne se muta in casa noua
Cum munca si pasiunea Anei au dat roade binemeritate, in niciun an de la deschidere, Lavandinne a trebuit sa se mute intr-o casa mai incapatoare. Asadar, pe fondul unei cereri in crestere constanta, dar si al unui numar tot mai mare de clienti fideli, Lavanderia Anei imbogateste de pe 24 Februarie 2020 un spatiu mai generos, situat langa Farmacia Victoria (fata in fata cu sediul UCB din Centrul Pietonal).
Ana poarta dupa sine in fiecare loc inspiratia ei creatoare, eleganta si calitatea. Asadar noul sediu Lavandinne se vrea a fi un loc demn de admirat celor care ii vor trece pragul.
Tanara antreprenoare spune ca principalele „venituri” aduse de anul 2019, consta in aprecierile, multumirile si fericirea de pe chipurile clientilor incantati. Dar Ana Neagu, nu vinde produse din si cu lavanda, ci ofera o particica din bucuria ei creatoare fiecarui cumparator. Astfel cumparatorii devin prietenii Anei de cum trec pragul Lavanderiei, iar prietenii se viziteaza des.
Asa se face sa Lavandinne creste zi de zi, incantand simturile celor care se lasa atinsi de farmecul creatilor Anei.
O puteti gasi pe centru pietonal langa farmacia Victoria si pe Facebook – Lavandinne Ana Neagu
Ai un anunț de publicat? Click aici!