IRCC a scazut la 2,41%

 IRCC a scazut la 2,41%
Distribuie sa vada si prietenii tai

BNR a publicat noul indice de referinta pentru noile creditele acordate consumatorilor. Valoarea IRCC aferenta trimestrul I din 2020, valabil pentru lunile iulie – septembrie 2020 se situeaza la 2,41%, mai mare cu aproximativ 12% decat valoarea anterioara (2,36%).

Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor este reglementat de OUG 19/2019. IRCC este calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul I 2020.

Reducerea IRCC vine dupa ce BNR a redus si dobanda de politica monetara la 1,75%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca va canaliza masurile necesare in directia furnizarii de lichiditate necesara concomitent cu mentinerea stabilitatii financiare, precum si cu continuarea unei tendinte sustenabile de scadere treptata a ratelor de dobanda: “Masurile vor fi atent calibrate astfel incat sa nu descurajeze economisirea interna, care reprezinta principala sursa de finantare a economiei reale si a sectorului bugetar. Riscurile in plan monetar-financiar ar fi marite daca nu am tine cont de aceste situatii in continua miscare”.

Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare