Investiție europeană în industria farmaceutică românească: un avânt de 25 Milioane EUR

 Investiție europeană în industria farmaceutică românească: un avânt de 25 Milioane EUR
Distribuie sa vada si prietenii tai

Într-un pas semnificativ către consolidarea industriei farmaceutice românești, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Antibiotice S.A., lider al producției farmaceutice din România, au încheiat primul acord InvestEU în țară, aducând o finanțare vitală de 25 de milioane de euro. Această inițiativă are scopul de a revigora producția locală de medicamente și de a promova inovația într-o regiune de coeziune.

Investiția, susținută de programul InvestEU, care vizează declanșarea a peste 372 de miliarde de euro în investiții suplimentare între 2021 și 2027, va contribui la construcția unei unități de producție, ambalare și depozitare la cele mai înalte standarde în Iași, facilitând astfel dezvoltarea de noi linii de producție, digitalizare și cercetare și dezvoltare în cadrul companiei Antibiotice S.A.

Acest parteneriat reprezintă un punct de cotitură pentru industria medicală din România, fiind prima operațiune InvestEU aprobată în țară după decizia Comitetului de Investiții din octombrie. În concordanță cu Strategia UE în domeniul farmaceutic și Comunicarea Comisiei privind rezolvarea lipsei de medicamente în UE, proiectul va reduce dependența de importuri și va sprijini accesibilitatea serviciilor de sănătate în întreaga Uniune Europeană.

Investiția BEI, care reprezintă un sfert din investiția totală de 95,4 milioane de euro, nu doar că va susține dezvoltarea capacității de producție a Antibiotice S.A., ci va genera și aproximativ 100 de locuri de muncă în cercetare și producție în următorii patru ani. Această colaborare este esențială nu doar pentru creșterea economică echitabilă, ci și pentru consolidarea autonomiei strategice a Uniunii Europene în domeniul sănătății.

Vicepreședinta BEI, Teresa Czerwińska, a subliniat importanța acestei colaborări, evidențiind angajamentul lor de a sprijini inovarea și de a contribui la bunăstarea populației europene. La rândul său, Comisarul European pentru Economie, Paolo Gentiloni, a subliniat că această investiție în industria farmaceutică europeană este crucială pentru a rămâne competitivi și inovatori, îndeplinind simultan nevoile pacienților și ale sistemelor de sănătate.

Directorul general al Antibiotice S.A., Ioan Nani, a evidențiat importanța parteneriatului, menționând că acesta consolidează planul lor de afaceri și sporește capacitatea de răspuns a companiei la nevoile pieței farmaceutice europene.

Prin investirea în cercetare, transfer tehnologic și noi facilități de producție, acest parteneriat contribuie la construirea unei industrii farmaceutice românești autonome și competitive. Astfel, se pune baza pentru un viitor mai sănătos atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană în ansamblu. Este un pas important nu doar pentru economia locală, ci și pentru sprijinirea cercetării, inovației și creării de locuri de muncă specializate înalt calificate într-o perioadă crucială pentru sănătatea globală.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Adina Tirban

Postari asemanatoare