Inflatia s-a mentinut la 3% in martie

 Inflatia s-a mentinut la 3% in martie
Distribuie sa vada si prietenii tai

Institutul National de Statistica a anuntat ca in martie 2020, rata anuala a inflatiei s-a mentinut la 3%. Marfurile alimentare s-au scumpit cu 5,11%, serviciile cu 3,8%, iar marfurile nealimentare cu 1,39%.

In comparatie cu luna februarie, in martie 2020, preturile de consum s-au majorat cu 0,5%, iar, de la inceputul anului, cu 1,16%.

De la inceputul anului, cele mai mari cresteri de pret au fost consemnate la fructe proaspete si servicii postale, cu 12%, la cartofi cu 11%, legume si conserve de legume cu 11%, la tigarete cu 4%.

In acelasi timp, biletele de avion s-au scumpit cu 4%, iar carnea  de porc cu 3,3%.

Statisticile indica consolidarea dinamicii anuale la 3.05% in martie (minimul din toamna anului 2017), evolutie influentata de incidenta socului pandemiei si de declinul sever al cotatiilor internationale la titei. Evolutiile recente ale preturilor de consum sunt convergente cu prognozele noastre pentru inflatia medie anuala din 2020 (pe indicele armonizat UE): decelerare la 2.9% (de la 3.9% in 2019)”,  a declarat Andrei Radulescu, director Analiza Macroeconomica la Banca Transilvania.

Prognoza de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei pentru acest an este de 3%.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare