Industria din Romania a inregistrat o scadere de productie in 2020

 Industria din Romania a inregistrat o scadere de productie in 2020
Distribuie sa vada si prietenii tai

In anul 2020, comparativ cu anul 2019, productia industriala a fost mai mica, cu o cadere de 13% a industriei prelucratoare (exportatoare) in luna decembrie, cand in majoritatea pietelor europene a fost reintrodusa carantina.

Datele de la Institutul National de Statistica arata ca industria a crescut an/an cu 2,6% in serie bruta, iar pe tot anul 2020 scaderea a ramas la 9,2%, pe metodologia nationala. Industria face peste 20% din economia Romaniei si circa trei sferturi din exporturile de bunuri.

Productia industriala la nivel european a scazut in luna decembrie cu 0,4% an/an si in 2020 cu 8% fata de intreg anul 2019.

Dintre statele membre ale UE, s-au inregistrat cele mai mari scaderi ale productiei industriale in decembrie 2020 in Belgia (-4,6%), Malta si Portugalia (-4,3%). Cele mai mari cresteri au fost observate in Slovacia (+6,8%), Polonia (+6,1%) si Letonia (+4,7%), scriu reprezentantii Eurostat.

Industria Germaniei, de care depinde in buna masura industria Romaniei, a scazut in decembrie cu 1,8%. Evolutia, chiar daca a insemnat in continuare scadere in decemebrie, este pe un trend pozitiv fata de lunile din primavara-vara, cand industria germana scadea cu doua cifre.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare