In Romania pretul benzinei a scazut cu 14% in prima jumatate din 2020

 In Romania pretul benzinei a scazut cu 14% in prima jumatate din 2020
Distribuie sa vada si prietenii tai

Preturile benzinei din prima jumatate a anului 2020 au fost in medie mai mici decat anul trecut in 39 de tari europene, potrivit unui studiu ce a vizat 42 de tari de pe continent.

In Romania,  pretul benzinei, a scazut, in prima jumatate a acestui an, in medie, cu 14%, ceea ce plaseaza tara noastra pe locul trei in topul celor mai mari scaderi din Europa.

Pe langa locul trei in topul ieftinirii benzinei ocupat de tara noastra, cele mai mari scaderi de pret s-au inregistrat in Bosnia si Hertegovina (−17,8%), Ucraina (−15,4%) si in Macedonia (−12,5%).

Reduceri putin mai mici au fost inregistrate in Austria (−10,1%), in Franta (−8,8%) si in Grecia (−7,5%).

Pe de alta parte, in Rusia, pretul benzinei a crescut cu 0,8% fata de anul trecut, in timp ce in Belarus carburantii s-au scumpit cu pana la 12,4%. Totusi, de cea mai ieftina benzina din Europa se pot bucura rusii, acolo unde pretul mediu, la schimbarea valutei din ruble, ajunge la 58 de eurocenti. La polul opus se afla olandezii, care platesc cel mai scump, respectiv 1,58 euro/litru.

In cazul Romaniei, avand la baza cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica, salariul mediu pe economie este de 5.201 de lei, brut (3.182 de lei net) si, in acest context, pot fi achizitionati 672 de litri de combustibil pe an (locul 30 in clasamentul european).

Studiul realizat de platforma Picodi a utilizat cele mai recente date ale salariilor medii, publicate pe site-urile web ale guvernelor, birourilor sau ministerelor relevante. Toate preturile medii ale benzinei, din primele sase luni ale anului 2020, in peste 100 de tari din intreaga lume, provin de pe globalpetrolprices.com si alte surse locale.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare