Impactul COVID-19 asupra economiei mondiale

 Impactul COVID-19 asupra economiei mondiale
Distribuie sa vada si prietenii tai

Economistii care au evaluat ca epidemia SARS a costat in jur de 40 de miliarde dolari preconizeaza ca virusul COVID-19 ar putea costa de patru ori mai mult.

La nivel global, sunt o serie de ramuri economice afectate de masurile luate impotriva transmiterii virusului. Astfel, institutiile specializate in transporturile maritime estimeaza ca industria inregistreaza pierderi de 350 milioane dolari pe saptamana. 

Efectul virusului asupra economiei globale este dificil de estimat in prezent. Insa, economistii care au evaluat ca epidemia SARS a costat in jur de 40 de miliarde dolari, preconizeaza ca virusul COVID-19 ar putea costa de trei sau patru ori mai mult. In acelasi timp, Fondul Monetar International si-a redus estimarile de crestere globala, iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a preconizat o reducere la jumatate a cresterii globale din cauza virusului”, a declarat Mircea Bozga, partener servicii de audit al riscului, PwC Romania.

In China, escalele in porturi au scazut cu 30%, iar volumul marfurilor a scazut cu 20%, in ultimele saptamani. La fel, numarul vaselor care transporta containere din China spre restul lumii s-a redus la jumatate, in ultima luna.

Un alt sector afectat este cel al turismului, de la inceperea crizei coronavirus, Uniunea Europeana pierzand aproximativ 400.000 de turisti chinezi si doua milioane de nopti de cazare. Plecarile spre China si din China spre Uniunea Europeana au fost practic anulate dupa Anul Nou chinezesc, momentul in care a izbucnit epidemia de coronavirus. Dar scaderea turismului nu se opreste la China, se extinde si catre alte zone, Coreea de Sud, Japonia, Uniunea Europeana, pe masura ce virusul isi extinde aria.

In ceea ce priveste industria europeana, estimarile nu sunt relevante. Ceea ce se stie sigur este ca fiecare industrie si fiecare companie va fi afectata in functie de expunerea de aprovizionare la produse din China si de capacitatea de a inlocui furnizorul chinez cu un altul „in timp util”.

Pentru a preveni un colaps financiar, Uniunea Europeana pregateste un pachet de masuri pentru a proteja industriile si companiile. Planul detaliat va fi prezentat saptamana viitoare. Este, insa, de vazut cat de mari vor fi costurile asumate de statele europene.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare