Guvernul va lansa doua programe pentru repornirea activitatii firmelor, inclusiv HoReCa si transport

 Guvernul va lansa doua programe pentru repornirea activitatii firmelor, inclusiv HoReCa si transport
Distribuie sa vada si prietenii tai

Guvernul va lansa un program de granturi, totalizand o suma de 1 miliard de euro, care va fi destinat sustinerii repornirii activitatii firmelor afectate de COVID-19, in special HORECA si transporturi. Totodata, o suma de 1,2 miliarde de euro va fi supracontractata din POR pentru acordarea de microgranturi de pana la 1 milion de euro sau de granturi de cel mult 6 milioane de euro firmelor de diferite categorii.

Schemele de granturi pentru IMM-uri vor fi sustinute, pe de o parte, din realocarea unor fonduri intre programele cu finantare europeana, iar, pe de alta parte, prin supracontractarea anumitor programe operationale.

Prin realocarea fondurilor intre programele operationale, va fi lansat un program finantat cu 1 miliard de euro, care va cuprinde:

  • 350 milioane euro pentru granturi destinate capitalului de repornire in acele domenii care au fost grav afectate de criza COVID-19, precum HORECA, transportul de persoane, in special transportul international de persoane, si industria spectacolului;
  • 550 milioane euro pentru o schema de granturi pentru sustinerea investitiilor in domenii care urmeaza a fi clarificate si pe care Guvernul le considera prioritare cu potential de dezvoltare;
  • 100 de milioane euro pentru sustinerea asa-numitelor ”SRL-uri fara angajati”, in care administratorul este platit din dividende.

Suma care va fi folosita pentru supracontractare se va ridica la 1,2 miliarde euro, urmand a fi aplicata pe Masurile 2.1 si 2.2 ale Programului Operational Regional, reprezentand microgranturi sau granturi pentru investitii pentru firme de diferite categorii.

Guvernul are in vedere si suplimentarea unei scheme de ajutor de stat pentru firmele din domeniul comertului si serviciilor, administrata de Ministerul Economiei si care in prezent are o finantare de doar 40 milioane euro, cu scopul sprijinirii comerciantilor din mall-uri.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare