Guvernul Romaniei doreste sa aplice modelul „Kurzarbeit” pentru sustinerea firmelor

 Guvernul Romaniei doreste sa aplice modelul „Kurzarbeit” pentru sustinerea firmelor
Distribuie sa vada si prietenii tai

Premierul Ludovic Orban a anuntat in cursul zilei de astazi, ca in Romania ar urma sa fie aplicat modelul “Kurzarbeit”, care prevede asigurarea unui program flexibil de munca, dar ca sunt necesare stabilirea unei perioade de implementare, precum si criterii clare de acordare.

Aceasta modalitate de sustinere a angajatilor si companiilor are oarecum un caracter de noutate in Romania si ea a fost aplicata in tari europene, in special in Germania, si a dat rezultate. Incercam si noi sa aplicam acest sistem de program flexibil de munca. Trebuie sa fixam cadrul. La nivelul Uniunii Europene a fost aprobat programul Sure, destinat decontarii cheltuielilor efectuate de state pentru anumite categorii de masuri active, dar in special pentru masurile de tip Kurzarbeit. Ideea in sine nu este foarte complicata. Daca unei companii i s-a redus vanzarea cu un anumit procent, ca sa nu dea afara angajatii – cu procentul corespunzator – practic stabileste un program flexibil de munca pentru angajati si statul plateste perioada de timp care nu e lucrata de angajati, corespunzatoare reducerii„, a declarat premierul.

Ludovic Orban a atras atentia ca trebuie stabilite criterii clare privind implementarea unui program de lucru de acest fel, asa incat sa se evite aplicarea unor astfel de masuri de catre firmele care nu au in realitate nevoie de ele.

Modelul german “Kurzarbeit” ofera posibilitatea unei flexibilizari a programului de munca cu scopul de a evita concedierea angajatilor, prin reducerea orelor de lucru a acestora sau a majoritatii angajatilor, guvernul suportand o parte din salariile angajatilor atunci cand companiile reduc numarul orelor de lucru.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare