Fonduri de un miliard de euro pentru companiile afectate de criza

 Fonduri de un miliard de euro pentru companiile afectate de criza
Distribuie sa vada si prietenii tai

Un miliard de euro, fonduri de la Ministerul Fondurilor Europene ar putea intra in bugetul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri pentru a fi pusi la dispozitia mai multor companii din Romania. Sunt vizate sectoarele economice cel mai grav afectate de criza de COVID-19.

La o prima evaluare, aproximativ 350 milioane de euro ar putea merge spre companiile din HoReCa si transporturi, iar aproximativ 100 milioane euro ar putea fi acordate ca vouchere firmelor care nu au avut angajati. Se doreste ca restul de 550 milioane de euro sa poata merge spre companiile care vor sa inceapa productia.

Ne gandim ca in acest program sa oferim pana la 800.000 de euro nerambursabili/beneficiar, bani care pot merge spre companiile mijlocii si mari din industrie si comert. Incercam sa nu facem nimic restrictiv. Incercam sa facem o baza de selectie cat mai corecta, iar controalele sa fie dupa ce am dat banii. Absolut toata procedura se va desfasura online“, a declarat Liviu Rogijinaru, secretar de stat in Ministerul Economiei.

Firmele mari vor primi ajutoare de stat date prin EximBank si Ministerul de Finante. Rogojinaru spune ca pentru ajutorul companiilor mari, sumele disponibile vor fi intre 5 si 20 de milioane de euro.

Banii pentru aceste programe de sprijin provin din fonduri europene din exercitiul financiar 2014-2020, astfel ca fondurile trebuie impartite si cheltuite pana la finalul anului 2020.

Acesti bani trebuie consumati pana la sfarsitul anului 2020, sunt bani din fostul exercitiu financiar al Comisiei Europene si astfel trebuie sa ii imprastiem foarte repede. Programul va incepe cel mai tarziu la jumatatea verii. Deja am trimis hartiile la Comisia Europeana, sunt aprobate. Incercam sa avem acesti bani operabili maximum pana la jumatatea verii, astel incat oamenii sa poata sa isi faca achizitiile pana la finalul anului“, a completat Rogojinaru.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare