Fonduri de 1 miliard de euro vor putea fi accesate in curand

 Fonduri de 1 miliard de euro vor putea fi accesate in curand
Distribuie sa vada si prietenii tai

Bugetul de sprijin si interventie din fonduri europene destinat IMM-urilor este de circa un miliard de euro, dupa o serie de negocieri derulate cu Comisia Europeana care au permis dublarea acestuia, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, intr-o conferinta de specialitate.

Am avut o serie de negocieri pe care le-am derulat cu Comisia Europeana pentru a avea un buget cat mai mare pentru interventia si sprijinul de care au nevoie IMM-urile in aceasta perioada. Vestea cea buna este ca, desi am pornit in negocieri cu un buget de aproximativ 500 de milioane de euro, astazi am dublat aceasta suma si am ajuns ca acest buget de sprijin si interventie pentru IMM-uri sa fie in jur de 1 miliard de euro. Ma bucur ca avem acest prilej de a discuta care ar fi modalitatile cele mai bune si cele mai utile pentru a sprijini in mod real activitatea IMM-urilor. Raportul dintre capitalul de lucru si investitii este de 1 la 2, ceea ce inseamna ca apetitul pentru investitii a ramas deschis intr-o perioada in care credeam ca vom asista la o cerere masiva pentru capital de lucru. De asemenea, este important de vazut cati anume dintre solicitantii de la Fondul National de Garantare vor indeplini conditiile de bancabilitate si vor ramane eligibili pentru a li se acorda creditele pentru investitii”, a declarat Marcel Bolos.

Ministrul de resort a mentionat ca, in negocierile cu Comisia Europeana, Romania a abordat patru instrumente de lucru:

  • Granturi in suma fixa raportate la cifra de afaceri: „Proprotionalitatea intre valoarea grantului si valoarea cifrei de afaceri este de 10%. Adica un fel de grant destinat capitalului de lucru pentru finantarea activitatii curente. Probabil ca aici am putea sa mergem spre zona tipurilor de activitati cu impact indirect pe stimularea cererii interne: un stoc de materie prima, material necesar, stoc de marfa”, a spus Marcel Bolos.
  • Voucherele de consum: „Are si partea aceasta – nu neaparat de dezavantaj – care, desi stimuleaza consumul intern, nu toate capacitatile de productie ne apartin, astfel incat sa avem un circuit inchis pentru sprijinul economiei nationale. Exista o varietate de vouchere care pot fi utilizate in activitatea IMM-urilor: vouchere de consum, de digitalizare, de inovatie. Este inca o anumita reticenta la nivelul Comisiei Europene”.
  • Subventionarea salariilor angajatilor din firmele private, cu bani publici. „Al treilea instrument discutat este subventionarea costului cu salariile pentru personalul care se afla acum in somaj tehnic, pe o perioada limitata si in limita a 50% din costurile salariale. Este o subventie care poate fi gandita si in compensarea contributiilor sociale, a fiscalitatii pe salarii. Poate fi sprijinit prin fondul SURE, de la nivel european”.
  • Granturi clasice pentru sprijinirea investitiilor: „Intra sub incidenta schemelor de ajutor de stat. Partea buna este ca avem o schema de ajutor de stat care functioneaza pe vreamea COVID-ului pana la sfarsitul anului 2020, la o valoare de 800.000 de euro maximum. Dincolo de aceasta valoare vorbim de cofinantari prin scheme de ajutor de stat valabile la nivelul UE”.

Noile instrumente pentru IMM-uri ar urma sa fie lansate fie in iunie, fie in iulie 2020. Acestea vor fi gestionate la nivel intern fie de Ministerul Economiei, fie de Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare