Finalizarea proiectului „MEDIA PENTRU TINEri” – Un pas major in lupta impotriva dezinformarii
„MEDIA PENTRU TINEri” – un proiect care a echipat tinerii sa faca fata provocarilor din social media
Asociatia Be Teen din Targu Jiu anunta incheierea cu succes a proiectului „MEDIA PENTRU TINEri”, un demers important care a avut drept scop principal cresterea gradului de constientizare cu privire la fenomenul dezinformarii in social media in randul tinerilor. Proiectul s-a desfasurat in cadrul Liceului Tehnologic „Henri Coanda” si a avut ca grup tinta 50 de elevi cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani.
Luni seara, 12 august, a avut loc Conferinta de final, un eveniment la care au participat 60 de persoane. In timpul conferintei au fost prezentate rezultatele proiectului dar si impactul asupra tinerilor participanti.
Pe parcursul proiectului, 50 de tineri au fost instruiti in cadrul unor ateliere de educatie media pentru a distinge intre continutul fals si cel autentic in social media. In cadrul acestor ateliere, tinerii au invatat sa recunoasca si sa combata dezinformarea, dezvoltand abilitati pentru interactiunea responsabila pe platformele de socializare. De asemenea, a fost creata o retea de multiplicatori care isi vor continua misiunea de informare si educare a altor tineri.
Pe langa componenta educationala, proiectul a avut si o componenta semnificativa de dezvoltare organizationala a echipei Be Teen. Membrii echipei au reusit sa colaboreze eficient, gestionand sarcinile in mod profesionist, conform departamentelor nou create. De asemenea, website-ul asociatiei, www.beteen.ro, s-a transformat total fiind acum mult mai prietenos si interactiv. Transformarea website-ului a fost posibila cu ajutorul tanarului olimpic din Tg-Jiu, Andrei Frintu.
Atelierele de educatie media sustinute au presupus:
- Informare despre educatie media: Introducere in educatia media.
- Dezinformare: Identificarea si intelegerea fenomenului dezinformarii.
- Libertatea de exprimare: Rolul si importanta acesteia intr-un mediu incluziv.
- Cum verificam informatiile din social media?: Metode de evaluare a veridicitatii informatiilor.
- Fapte sau opinii? Bula informationala in social media: Diferentierea intre fapte si opinii si intelegerea bulei informationale.
- Bias si emotii: Recunoasterea si gestionarea influentelor tendentioase si emotionale in mediul online.
De asemenea, au fost organizate doua sesiuni de storytelling, unde jurnalistii Alin Ion, Diana Speretoiu, Irina Poenaru si Isabela Coara au impartasit experientele lor profesionale. Ei le-au explicat tinerilor ce inseamna meseria de jurnalist si importanta dezvoltarii unui mediu de informare responsabil.
”Multumim Liceului Tehnologic „Henri Coanda” pentru parteneriat si sustinerea continua. Cu toate ca proiectul „MEDIA PENTRU TINEri” s-a incheiat, eforturile de combatere a dezinformarii nu se opresc aici, mai este foarte mult de munca.
Ne propunem sa continuam activitatile educationale si sa inspiram cat mai multi tineri sa devina cetateni informati si responsabili”, spun reprezentantii Asociatiei Be Teen.
Proiectul „MEDIA PENTRU TINEri” a fost derulat de Asociatia Be Teen si finantat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation si cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.
Despre ONG:
Contact – Pistol Roxana Maria – Presedinte Asociatia Be Teen – 0762 578 471 – be.teen.be@gmail.com
Descrierea organizatiei:
Asociatia Be Teen a fost infiintata in anul 2022 cu scopul de a promova o implicare activa in societate si o educatie completa pentru tinerii si copiii comunitatii.
Misiunea asociatiei este de a contribui la dezvoltarea personala si profesionala a tinerilor si copiilor, la educatia si cultura acestora prin desfasurarea de activitati diverse folosind metode non-formale, astfel incat acestia sa poata avea o viata care sa corespunda potentialului lor.
Despre programul Efectiv Civic
Efectiv Civic este un program de educatie civica si dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation si cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.
Initiativa are ca focus:
- cresterea capacitatii a 15 ONG-uri in fiecare an pentru a oferi interventii in doua domenii importante pentru o democratie functionala: educatia media si dialogul intercultural
- dezvoltarea capacitatii organizationale a ONG-urilor finantate in vederea cresterii sustenabiliatii acestora si a imbunatatirii abilitatilor lor de a implementa proiecte
Bugetul total al programului este de 1.707.000 lei anual.
Despre FDSC – Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, care promoveaza o societate civila puternica si sustenabila, ce contribuie la apararea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societatii civile, mobilizarea de resurse, incurajarea unui mediu favorabil si intarirea cooperarii cu celelalte sectoare.
Despre RAF – Romanian American Foundation
Romanian-American Foundation (RAF) a fost infiintata in 2009. Misiunea RAF este sa promoveze si sa consolideze conditiile necesare unei economii de piata sustenabile si unei societati democratice, care sa asigure accesul la oportunitati pentru toate segmentele populatiei din Romania. Interventiile RAF acopera trei prioritati strategice: economie rurala, tehnologie si inovatie, implicare civica. Programele educationale sunt o componenta transversala pe parcursul tuturor interventiilor noastre, oferind elevilor acces la educatie de calitate si contribuind la sustenabilitatea programelor.
Ai un anunț de publicat? Click aici!