Fermierii pot depune cererile unice de plata online

 Fermierii pot depune cererile unice de plata online
Distribuie sa vada si prietenii tai

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a inceput, de la 1 martie, campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2021, care vor putea fi completate online.

Avand in vedere ca siguranta in contextul pandemiei COVID-19 este extrem de importanta, fermierii vor putea sa-si inregistreze Cererile unice de plata in anul 2021 fara a se prezenta la Centrele judetene/locale APIA si/sau al Centrul Municipiului Bucuresti, pana la data de 15 mai 2021.

Se va completa o singura Cerere Unica de Plata, chiar daca se utilizeaza suprafete de teren in diferite localitati sau judete.

Ca in fiecare an APIA va fi alaturi de fermieri pe tot parcursul Campaniei si va acorda tot sprijinul necesar pentru parcurgerea cu succes a etapelor necesare pentru accesarea fondurilor europene.

Fermierii isi vor actualiza parcelele agricole, elementele ZIE (zone de interes ecologic) si toate informatiile din cerere, prin accesarea aplicatiei IPA ONLINE din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil in aplicatie).

De asemenea, fermierii trebuie sa verifice impreuna cu primaria pe raza careia detin terenul, situatia inscrierii in Registrul agricol a terenului si sa permita primariei sa transmita la APIA adeverinta.

Documentele care fac dovada ca terenul agricol se afla la dispozitia fermierului trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii Cererii unice de plata si sa fie valabile la data depunerii Cererii.

Astfel, toate documente care dovedesc ca terenul utilizat se afla la dispozitia fermierului se transmit electronic pe adresele de e-mail ale Centrelor APIA ce se regasesc la link-ul: http://www.apia.org.ro/ro/centre-judetene-apia.

Responsabilitatea privind legalitatea si valabilitatea documentelor apartine fermierului si/sau autoritatii care a emis/atestat aceste documente, dupa caz.

In cazul in care fermierii detin animale in exploatatie, au obligatia sa se asigure ca datele acestora sunt actualizate in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) (medic veterinar concesionar/asociatie/propriile evidente, daca sunteti utilizator SNIIA) si sa se adreseze Centrului judetean/local al APIA si/sau al Centrul Municipiului Bucuresti in vederea completarii declaratiei sector zootehnic in aplicatia dedicata sectorului zootehnic, inainte de accesarea IPA Online.

Functionarii APIA vor contacta fermierii in vederea inchiderii electronice a cererii si pentru programarea acestora in vederea semnarii Cererii si declaratiilor atasate acesteia.

In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania beneficiaza de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plati/masurilor de sprijin/ajutoarelor nationale tranzitorii, ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli, respectiv:

  • schema de plata unica pe suprafata (SAPS), plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat in sectorul vegetal si zootehnic;
  • masurile compensatorii de dezvoltare rurala: Masura 10 – Agro-mediu si clima, Masura 11 – Agricultura ecologica, Masura 13 – Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice (PNDR 2014-2020);
  • ajutoarele nationale tranzitorii (ANT) care se acorda in sectorul vegetal si zootehnic.

Potrivit prevederilor legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicita plati in cadrul schemelor de plata/masurilor de sprijin/ajutoarelor nationale tranzitorii aferente Campaniei 2021, au obligatia sa respecte normele de ecoconditionalitate, care cuprind Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) si Cerintele Legale in Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor (inclusiv pe cele neeligibile si pe cele care nu mai sunt folosite in scopul productiei).

Informatiile detaliate pentru accesarea fiecarei scheme de plata/masuri de sprijin, inclusiv hartile si listele cu UAT eligibile pentru masurile de dezvoltare rurala, dar si ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate la Centrele APIA si pe site-urile: www.apia.org.ro, www.madr.ro si www.pndr.ro.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare