Femeile antreprenoare sociale schimba modul in care se fac afaceri in Europa

 Femeile antreprenoare sociale schimba modul in care se fac afaceri in Europa
Distribuie sa vada si prietenii tai

Tinand cont de directia spre care se indreapta antreprenoriatul social la nivel global si european, este de interes identificarea surselor si raspandirea informatiilor despre acestea pentru a veni in sprijinul potentialilor antreprenori sociali.

WEstart este primul proiect de cercetare privind antreprenoriatul social al femeilor in Europa. Scopul principal al WEstart este de a ințelege mai bine situația și starea de fapt a antreprenoriatului social al femeilor in Europa.

Faza pilot initiala de un an a proiectului, care s-a incheiat in septembrie 2015, este primul pas intr-o strategie pe termen mai lung pentru a ajuta la promovarea antreprenoriatului social al femeilor prin conectarea partilor interesate si pledarea pentru o schimbare de politica care sa sprijine conducerea femeilor in acest sector in crestere.

Baza de date WEstart contine informatii despre 1.000 de intreprinderi sociale conduse de femei din 12 tari ale UE: Belgia (NOU), Bulgaria, Franța, Ungaria, Germania, Lituania, Luxemburg (NOU), Irlanda, Italia, Spania, Suedia si Marea Britanie.

Problema
Desi au existat cercetari substantiale cu privire la antreprenoriatul femeilor si antreprenoriatul social (separat) la nivel european, exista foarte putine date despre acest subiect si nu exista sprijin european pentru antreprenoriatul social al femeilor, in special.

Avand in vedere ca femeile au mai multe sanse sa inceapa intreprinderi sociale decat intreprinderile traditionale si tinand cont de potentialul dovedit ca intreprinderea sociala contribuie la cresterea economica la atenuarea problemelor sociale in Europa, Lobby-ul european al femeilor a fost interesat sa investigheze subiectul pentru a intelege scopul si potentialul. si posibilele capcane ale antreprenoriatului social al femeilor in Europa.

Cercetarea
Proiectul WEstart a urmarit sa inteleaga mai bine situatia si starea de fapt a antreprenoriatului social al femeilor din Europa prin cartografierea intreprinderilor sociale conduse de femei din 10 state membre ale UE: Bulgaria, Franta, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania , Spania, Suedia si Marea Britanie.

Zece experti in antreprenoriatul social al femeilor au efectuat cercetari de birou despre ecosistemele intreprinderilor sociale din tarile lor, au adunat date despre aproximativ 1.000 de intreprinderi sociale conduse de femei si au realizat interviuri aprofundate folosind metode feministe cu aproape 100 de femei antreprenoare sociale. In plus, 377 de femei antreprenoare sociale din toate cele 10 tari au participat la un sondaj electronic complet.

Cercetarea si-a propus sa inteleaga contextele nationale in care femeile antreprenoare sociale isi desfasurau activitatea. Au fost considerate de interes detaliile intreprinderii sociale in ceea ce priveste veniturile, statutul juridic, crearea de locuri de munca si sectorul, dar  si de calatoria lor prin antreprenoriatul social.

Au fost intrebate antreprenoarele despre motivatiile lor pentru a incepe o intreprindere sociala, barierele cu care s-au confruntat si impactul social pe care l-au creat. Din aceste informatii, a fost realizat un portret bogat si divers al antreprenoriatului social al femeilor din Europa, caracterizat printr-o ambitie de a crea schimbari societale, sensibilitate la nevoile sociale si persistenta in fata discriminarii.

Scopul proiectului

Efectuarea de noi cercetari riguroase privind ecosistemele intreprinderilor sociale conduse de femei si antreprenoriatul social al femeilor in 10 state membre ale UE, pentru a creste vizibilitatea antreprenoriatului social al femeilor in domeniile nationale si la nivelul UE.

WEstart si-a propus realizarea scopului principal prin trei obiective secundare:

1) sintetizarea si analizarea datelor existente despre ecosistemele intreprinderilor sociale conduse de femei intr-un context national,

2) producerea de noi date fiabile despre antreprenoriatul social al femeilor din 10 tari din Europa si

3) facilitarea conexiunilor intre femei antreprenoare sociale in intreaga Europa.

Despre lobby-ul european al femeilor

Lobby-ul european al femeilor (EWL) este cea mai mare organizatie umbrela a asociatiilor de femei din Uniunea Europeana (UE). Aceasta lucreaza pentru promovarea drepturilor si egalitatii de gen. Fondata in 1990 cu 12 organizatii nationale membre, Lobby-ul European Women este unul dintre cele mai vechi si mai bine stabilite ONG-uri ale societatii civile la nivel european. In ultimii 20 de ani, calitatea de membru al EWL a crescut constant, ajungand la peste 2.500 de organizatii din 31 de tari europene.

Misiunea Lobby-ului European al Femeilor (EWL) este sa lucreze pentru a obtine egalitatea intre femei si barbati, sa promoveze drepturile femeilor in toate domeniile vietii publice si private, sa lucreze spre o justitie economica si sociala pentru toate femeile din diversitatea lor si elimina toate formele de violenta masculina impotriva femeilor. EWL lucreaza prin procese democratice cu membrii sai pentru integrarea si monitorizarea egalitatii de gen si a drepturilor femeilor in toate domeniile politicii Uniunii Europene si pentru realizarea democratiei paritare la toate nivelurile si in toate domeniile.

Avand in vedere potentialul intreprinderii sociale de a contribui la cresterea economica si de a atenua bolile sociale in Europa, Lobby-ul european al femeilor este interesat sa investigheze si sa vada situatia antreprenoriatului social al femeilor in Europa.

Sursa: http://westarteurope.org/

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Adina Tirban

Postari asemanatoare