Expozitie de arta decorativa la Targu Jiu

 Expozitie de arta decorativa la Targu Jiu
Distribuie sa vada si prietenii tai

Joi, 19 august 2021, de la ora 18:00, la Muzeul National ”Constantin Brancusi” din Targu Jiu, va avea loc vernisajuil expozitiei de arta decorativa ”Ocolul magic”, semnata de artista Daciana Ungureanu.

“Ocolul Magic” este o incununare a iubirii mele pentru decorul pe ceramic, aceasta expozitie strangand laolalta peste 100 de piese realizate in ultimii 10 ani.

Povestea a pornit de la covorul de 100 de ani pentru care sunt a cincea mostenitoare pe line materna si care m-a impresionat cu culorile si formele sale geometrice. Apoi m-au impresionat foarte mult si m-au inspirat altitele iei gorjenesti, in mod special cea cu motive geometrice.

Candva spuneam ca iubesc patratul, dar de fapt cred ca cercul este cel care m-a manat in aceste cautari si cred ca nevoia instictiva de protectie este cea care a adus in viata noastra organizarea in cerc, daca ne gandim la cele mai vechi asezari omenesti, la dispunerea oamenilor in jurul vetrei focului sau la expresia “a dat roata prin sat” cu colindatul.

In cerc am pus, de-a lungul timpului, trairile mele reprezentate prin “hore”, “cupluri”, semne si simboluri precum “ochiul”, “crucea”, “spicul de grau”, “dintele de lup” sau “zimtii”, despre care stiu ca semnifica abundenta si pe care i-am folosit pe mai toate vasele decorate de mine.

“Steaua cu opt colturi” este un motiv pe care l-am pictat mereu in centrul farfuriilor, in jurul ei dezvoltandu-se compozitia si cred ca nu am exploatat suficient acest drag motiv, pentru ca simt mereu cum nu-mi da pace. El era cusut pe camasi cu scopul de a-l ajuta pe purtator sa-si gaseasca calea in viata.

Nota de pretiozitate de pe vase e data de vopseaua aurie si de patratelul de folie de schlagmetal, pe care l-am folosit pentru a trimite cu gandul la stralucitoarele paiete cu care erau infrumusetate iile, astfel ca, realizand aceste vase, traiesc intr-o sarbatoare nu impusa de vreun calendar ci una a sufletului meu.

Aceasta colectie nu ar fi existat daca de-a lungul timpului nu as fi avut colaborari frumoase cu o serie de olari, oameni minunati care au inteles nevoile mele si carora le multumesc din suflet. Amintesc aici pe domii Dumitru Coneru, Ion Palosi si Ion Retezeanu.

Scotocind trecutul vin in prezent cu mesajul de a nu lasa frumosul arhaic romanesc sa moara„, a declarat Daciana Ungureanu pe pagina oficiala de Facebook a Muzeului National „Constantin Brancusi”.

Curatorul expozitiei de arta este Doamna Dorina Cioplea-Vaduva.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare