Expozitia „Chipul Pamantului”, vernisata la Targu Jiu

 Expozitia „Chipul Pamantului”, vernisata la Targu Jiu
Distribuie sa vada si prietenii tai

Joi, 28 aprilie 2022, de la ora 17:00, la Muzeul National ”Constantin Brancusi” din Targu Jiu, va avea loc vernisajul expozitiei ”Chipul Pamantului”, de Daciana Ungureanu. Curator: Dorina Cioplea-Vaduva.

O invitatie spre o lume care imbina elemente traditionale cu simboluri sacre, materiale moderne si viziuni mistice, lume care nu se constituie ca o bula impenetrabila si inaccesibila, ci ca un flux de informatii noi si stravechi, cu valente afective, ce se intrepatrund cu lumea concreta si prezenta.

Cu o puternica si ampla simbolistica, oul si, in egala masura, oul pascal, incondeiat, este pretext si prilej de meditatie, dar si de creatie pentru Daciana Ungureanu.

Romulus Antonescu, in Dictionarul de Simboluri si Credinte Traditionale Romanesti, mentioneaza faptul ca ”in mentalitatea traditionala, oul este chipul pamantului, care este asezat la fundul oului, varful acestuia fiind cerul, iar totul sta pe ape.” (Si) Ca o microreprezentare a pamantului, oul este inceputul, fecunditatea, creatia initiala, simbol al vietii si ”maica tuturor formelor” (Constantin Brancusi).

Vernisata in Saptamana Luminata, expozitia Dacianei Ungureanu aduce in prim-plan oul incondeiat, vopsit, care in crestinism inseamna (re)nasterea la o noua viata, primita prin sacrificiul lui Iisus. Introducerea de elemente traditionale aplicate prin metode moderne si expuse in instalatii vizuale care intriga omul contemporan, leaga, prin fire invizibile bidirectionale, Inceputul cu Prezentul. (Dorina Cioplea-Vaduva, curator).

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare