Deficitul comercial al Romaniei a crescut cu aproximativ 10% in primele cinci luni din 2020

 Deficitul comercial al Romaniei a crescut cu aproximativ 10% in primele cinci luni din 2020
Distribuie sa vada si prietenii tai

Deficitul comercial al Romaniei a ajuns, in primele cinci luni ale anului, la 7,340 miliarde euro, in crestere 742,3 milioane euro, 9,75%, comparativ cu aceeasi perioada din 2019, arata datele publicate astazi de Institutul National de Statistica.

In intervalul 1 ianuarie – 31 mai 2020, exporturile FOB au insumat 23,752 miliarde de euro si importurile CIF au insumat 31,093 miliarde de euro. Iar in perioada 1 ianuarie -31 mai 2020, exporturile au scazut cu 19%, iar importurile au scazut cu 13,5%, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 mai 2019, conform sursei mai sus mentionate.

In perioada ianuarie – mai 2020, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse masini si echipamente de transport cu 46,3% la export si 35,2% la import si alte produse manufacturate, cu 30,9% la export si respectiv 29,9% la import”, mai mentioneaza raportul INS.

Pretul FOB reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord.

Pretul CIF reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.

Pe termen scurt si mediu analistii BT estimeaza o ameliorare a contributiei exportului net la dinamica anuala a PIB, scenariu sustinut de majorarea ratei de economisire, perspectivele de depreciere pentru cursul real efectiv al leului si ameliorarea ofertei interne de bunuri in ciclul post-pandemie.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare