De la prietenie la o mică afacere de succes – jucăriile magice pentru papagali

 De la prietenie la o mică afacere de succes – jucăriile magice pentru papagali
Distribuie sa vada si prietenii tai

Gata să fii surprins?
Astăzi îți aducem în prim-plan o poveste de afacere unică, caracterizată prin prietenie, compasiune și pasiune profundă. Este o mică parte din marea cronică a „Jucăriilor pentru Papagali,” în care deschidem ușile către lumea fascinantă a înaripaților de companie. Află din interviul de mai jos cum pasiunea pentru aceste păsări a fost transformată într-o afacere de succes, oferind stimulare, bucurie și un angajament puternic pentru binele înaripaților – mai mult sau mai puțin colorați – din întreaga lume.
Stăm de vorbă cu Bogdan Mujescu, antreprenor, pasionat de IT – domeniu în care lucrează cu pasiune încă din din 1995. A început propria afacere în 2004 iar acum, așa cum vei afla, a învățat să se și relaxeze – chiar dacă unii ar putea spune că prea e și cu folos: face jucării pentru papagali Ba chiar, prin intermediul GorjBiz, a devenit un mic avocat al necuvântătoarelor de pretutindeni.

GorjBiz: Ce v-a inspirat să începeți o afacere care se concentrează pe jucăriile pentru papagali? Cum ați reușit să gândiți în afara cutiei?
BM: Povestea a început în 2010, odată cu proaspătul asumat rol de prieteni-în-devenire ai unul superb exemplar de Psittacus erithacus, un papagal de talie mare, cunoscut mai ales ca “gri african” sau „jako”. Exemplar care va fi cunoscut de prieteni și ca „Motorină” (neacademic!). Pardon: Diesel! El ne-a inspirat. Și povestea prieteniei cu el continuă și astăzi, prin jucăriile noastre!
Negăsind pe piață jucării potrivite pentru papagalul nostru, am început prin a încerca să-i construim noi. Și, bine-nțeles, ne-am lăudat cu ele! Apoi, destul de repede, „vina” au preluat-o prietenii noștri cu papagali de talie mare, care au început să ne roage să facem și pentru înaripații lor. Și-au venit apoi prietenii prietenilor. Și tot așa, din om în om, s-a dus vestea că facem jucării pentru papagali.
Ne-ați întrebat de inspirație. Da, Diesel. Adică… un prieten. Despre a cărui specie, foarte încântați și dornici de a-l cunoaște, am căutat informații. Și am înțeles, printre altele, cât de mult contează stimularea senzorială, mentală și fizică, pentru aceste ființe minunate și extrem de inteligente – papagalii.

GorjBiz: Ce tipuri de papagali sunt cei mai entuziasmați consumatori de jucării din gama Dumneavoastră?
BM: Toate speciile sunt entuziasmate de jucării. De la “pitici”, așa cum alintăm noi perușii, până la „dinozauri” – dacă e să vorbim de jako, ara, cacadu sau hiacint. Am studiat comportamentul și preferințele în funcție de specie și chiar de individ, pentru a le oferi tuturor jucării sigure și atractive.

GorjBiz: Ce calități și materiale sunt esențiale pentru a crea jucării sigure și durabile pentru papagali? Cum sunt alese culorile?
BM: Asta ni se parte esențial – siguranța înaripaților. Jucăriile sunt făcute – în cele mai multe cazuri într-o proporție de peste 90% – din materiale naturale: lemn de diverse esențe, porumb și componente din plante, toate netratate chimic, componente metalice sigure, din inox și inox alimentar. Însă avem și foarte multe variante realizate 100% din materiale naturale. Culorile sunt date de elemente ca: biluțe, mărgele sau piese din plastic sau hârtie, toate având certificări de siguranță pentru copii de vârste mici.
Ați pomenit de durabilitate: de cele mai multe ori, atât noi cât și prietenii înaripaților, ne bucurăm când o jucărie făcută pentru a fi roasă va fi fost “gustată” până la epuizare de către beneficiar. Pentru că unele jucării sunt făcute pentru a fi distruse, urmare a nevoii naturale a acestor păsări de a-și toci ciocul și gheruțele. Nemaifiind astfel – de cele mai multe ori – nevoie să fie duse la veterinar pentru a fi tăiate/scurtate prin tăiere. Dar avem ac și de cojocul celor care “au dat în patima rosului” și nu mai diferențiază stinghia pe care se odihnesc de jucăria de ros: stinghiile și crenguțele de odihnă sunt făcute din lemn de esență foarte tare, lemnul de corn, cu acesta fiindu-le extrem de greu (până acum imposibil) să ducă “la bun sfârșit” o astfel de grozăvie.
Când vine vorba de o anumită calitate a jucăriilor pentru papagali, părerea noastră e aceeași de la început: utilizarea materialelor sigure (lemne din specii netoxice pentru ei și netratate cu substanțe chimice – vezi vopseluri sau stabilizatori pentru lemn) dar și folosirea unor tehnici de asamblare care să confere siguranță jucăriilor în sine. Să nu uităm că și ei, de multe ori, devin mai neatenți în frenezia jocului și riscă să se accidenteze.

GorjBiz: Cât durează să faci o asemenea jucărie și cât de răbdători sunt clienții în a aștepta livrarea?
BM: Fiind manufactură, poate dura destul de mult: fiecare componentă în parte trebuie făcută și apoi toate componentele trebuie asamblate într-o manieră cât mai sigură în jucărie. Atunci când un client ne comandă jucării personalizate cu tipul și materialele preferate de înaripat, înțelege că poate dura mai mult timp.

GorjBiz: Cum a evoluat piața jucăriilor pentru papagali în ultimii ani? Există tendințe notabile?
BM: Piața jucăriilor s-a extins în ultimii ani din cauza nevoii mari de jucării. Însă nu există tendințe notabile în privința calității așa cum o percepem noi. Cu toate că acest tip de animale de companie – papagalii – este destul de răspândit la noi în țară, piața jucăriilor pare să rămână subdimensionată, acoperind doar nevoile elementare.

GorjBiz: Care sunt principalele provocări în producția și distribuția jucăriilor pentru papagali?
BM: Provocări au fost și sunt multe, dar reușim să le depășim atunci când vrem cu adevărat. Poate cea mai mare provocare este să facem fiecare jucărie în primul rând sigură dar și atractivă pentru înaripat.
Nu putem vorbi deocamdată de distribuție, cu toate că am avut cereri de la câteva magazine din țară. Cereri pe care nu puteam să le onorăm datorită cantității mari de care acestea aveau nevoie. Bineînțeles că ne gândim să evoluăm, să creștem cumva, asta fiind una din provocări.

GorjBiz: Ce vă diferențiază firma și produsele de concurență?
BM: Faptul că personalizăm jucăria în funcție de preferințele individuale și nu în ultimul rând calitatea jucăriilor noastre au făcut diferența încă de la început. Jucăriile pentru papagali fiind o nișă, noi ne-am ales o nișă a acestei nișe, jucăriile personalizate și cu un grad crescut de siguranță, realizate din materiale naturale și netratate chimic.

GorjBiz: Puteți împărtăși o poveste sau un caz particular de succes în care una dintre jucăriile Dumneavoastră a avut un impact pozitiv asupra sănătății sau comportamentului unui papagal?
BM: Avem multe astfel de povești. De fapt ele sunt cele care ne motivează să facem această muncă migăloasă. Orice papagal ocupat în timpul zilei, atunci când nu se bucură de prezența omului, este un papagal fericit. Plictiseala și lipsa stimulării psihice duce la depresie și de aici apar comportamente distructive sau autodistructive. Jucăriile ajută atunci când deja sunt probleme dar – cel mai important – le previn.

GorjBiz: Cum vă asigurați că jucăriile Dumneavoastră contribuie la stimularea mintală și la activitatea fizică a papagalilor?
BM: Așa cum am spus mai devreme, am studiat comportamentul fiecărei specii în parte iar pentru a adapta individual discutăm cu prietenii lor, pentru a afla ce gen de activitate preferă înaripatul din dotare. Dacă papagalul este pui și nu are preferințele formate sau acestea nu sunt încă vizibile, începem prin a le oferi jucării pentru mai multe tipuri de activități, cu materiale cât mai diverse, pentru a vedea către ce înclină și ce preferințe au, urmând ca apoi să adaptăm noi jucăriile.

GorjBiz: Cum implicați comunitatea de iubitori de păsări și de papagali în dezvoltarea și promovarea produselor Dumneavoastră?
BM: Comunitatea este reprezentată de oameni care își iubesc imens înaripații. Cu mulți dintre ei am devenit prieteni și cunoaștem foarte bine preferințele înaripaților. Comunicăm în permanență cu majoritatea pentru a avea feedback (o reacție?) și astfel îmbunătățim calitatea produselor. Atunci când calitatea vieții crește, atât a păsărilor dar și a posesorilor, oamenii sunt mulțumiți și recomandă jucăriile noastre.
Și tot aici putem vorbi de o provocare: aceea de a face trecerea de la “posesor de papagal” la „prieten <<de>> și <<pe>> viață” în adevăratul sens al cuvântului. Pentru că avem de a face cu ființe care pot să ne supraviețuiască, unele depășind frecvent, în captivitate, vârsta de 60 de ani. Apoi, să nu uităm, sunt specii gregare, sociabile. În sălbăticie trăiesc în stoluri de zeci, sute sau chiar mii de exemplare, fiind capabile să dezvolte relații sociale complexe în cadrul grupului, cu până la câteva sute de indivizi. Iar acesta nu e un simplu amănunt, ci ar trebui să fie realitatea pe care orice om care-și dorește un prieten înaripat să și-o amintească în fiecare zi: titlul de “stăpân” nu există în lumea papagalilor. Ci doar calitatea de prieten. Iar prietenia acestor minunate creaturi se câștigă, nicidecum nu poate fi impusă.

GorjBiz: Ce sfaturi ați oferi celor care doresc să înceapă o afacere în industria jucăriilor pentru animale de companie?
BM: Să înceapă prin a iubi aceste ființe fantastice. Apoi să le înțeleagă caracterele, nevoile, comportamentul. Dincolo de asta nu le rămâne decât să devină prietenii din spatele prietenilor. Totul va decurge natural, asta crezând noi că e singura rețetă sigură pentru succes în domeniul acesta fantastic și aparent eluziv – iubirea. Însă – așa cum repetăm și noi “mantra” asta – și ei vor trebui să o repete zi de zi, cu principiile mai sus amintite din care e compusă: compasiune, iubire, respect, protecție. Nicio zi în aceeași ordine, în fiecare zi aceleași.

GorjBiz: Care sunt viitoarele planuri și inovații pe care le aveți în vedere pentru gama de jucării pentru papagali?
BM: Inovații e mult spus, însă facem asta la fiecare nou oaspete al oazei noastre, cu fiecare jucărie care – musai – trebuie să i se potrivească. Cea mai importantă inovație credem noi că deja am făcut-o la toate jucăriile: vedeți inimioara din sigla noastră? Aceea credem că e baza tuturor inovațiilor. Să transformăm “comunitatea posesorilor de papagali” în “comunitatea înaripaților cu prieteni adevărați”.

În lumea jucăriilor pentru papagali, această afacere nu se limitează doar la produse, ci aduce în prim-plan o lecție de dragostea autentică pentru înaripații mai mult sau mai puțin cuvântători – papagalii. Cu o comunitate loială și o dedicare impresionantă pentru siguranță și calitate, „Jucării Papagali” ne amintește că a avea un prieten înaripat este și o responsabilitate. În cazul păsărilor jucăriile tratează și agresivitatea datorată lipsei de atenție – țipat, mușcat, atitudine nesociabilă.
Înțelegerea, compasiunea, respectul și creativitatea sunt temelia acestor jucării, iar viitorul aduce promisiunea unei comunități de înaripați, dar și de posesori de înaripați mai fericiți și mai sănătoși. 

Alătură-te și tu familiei ”Jucării Papagali” urmărindu-ne în Social Media !
Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Adina Tirban

Postari asemanatoare

Abonare
Notifica-ma daca
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments