Cum vor fi distribuite cele aproximativ 80 de miliarde de euro pe care Romania le primeste de la UE

 Cum vor fi distribuite cele aproximativ 80 de miliarde de euro pe care Romania le primeste de la UE
Distribuie sa vada si prietenii tai

Romania va putea beneficia de o alocare de 79,9 miliarde de euro din planul UE pentru relansarea economiei in urma crizei provocate de pandemia de COVID-19. Planul este compus dintr-un fond de redresare Next Generation EU de 750 de miliarde de euro si din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 de 1.074 de miliarde de euro.

Vom folosi aceasta suma de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura in Romania, pentru a construi spitale, scoli, pentru a moderniza marile sisteme publice”, a declarat presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.

Totalul de 79,9 miliarde de euro este defalcat astfel:

  • 46,3 miliarde euro fonduri nerambursabile din Bugetul multianual al UE pentru perioada 2021- 2027 – 26,8 miliarde de euro pentru Politica de Coeziune si 18,7 miliarde euro pentru Politica Agricola Comuna. Din acestia, Pilonul I (plati directe) va primi 12,3 miliarde de euro, Pilonul II (dezvoltare rurala) va primi 6,2 miliarde de euro. Pescuitul va primi 160 milioane euro.
  • 33,5 miliarde euro din NextGenerationEU (fondul pentru relansare economica). Din acestia, granturi nerambursabile vor fi 16,8 miliarde de euro, iar imprumuturile rambursabile vor fi de 16,7 miliarde euro.

Constituirea fondului NextGenerationEU este o premiera in istoria UE, pentru ca se va baza pe imprumuturi facute de Comisia Europeana in numele intregii Uniuni, la dobanzi mult mai bune decat ar fi putut atrage majoritatea statelor membre de pe pietele financiare.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare