Credite cu dobanda garantata de stat pentru firmele afectate de epidemie. OUG publicata in Monitorul Oficial

 Credite cu dobanda garantata de stat pentru firmele afectate de epidemie. OUG publicata in Monitorul Oficial
Distribuie sa vada si prietenii tai

Masurile economice adoptate de Guvern prin ordonante de urgenta pentru a combate efectele coronavirusului au intrat in vigoare. Documentele au fost publicate in Monitorul Oficial.

Ministerul Finantelor Publice va implementa un program multianual de sprijinire a IMM-urilor pentru diminuarea efectelor raspandirii virusului COVID – 19, prin garantarea unor credite, subventionarea dobanzilor pentru aceste finantari, facilitati pentru societatile care intampina dificultati financiare, prorogarea termenelor de depunere a cererilor de restructurare a obligatiilor bugetare si a termenelor de plata a impozitelor locale datorate de populatie.

Conform OUG 29/2020, IMM-urile vor putea beneficia prin Programul IMM INNVEST de garantii de stat pentru una dintre urmatoarele categorii de credite, dupa cum urmeaza:

  • Unul sau mai multe credite/linii de credit pentru investitii si/sau unul sau mai multe linii de credit pentru capital de lucru, garantate de stat, prin Ministerul Finantelor, in procent de maximum 80%, exclusiv dobanzile, comisioanele, spezele bancare aferente creditului garantat. Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat este de 10 milioane de lei per beneficiar. Valoarea maxima a capitalului de lucru nu poate depasi media cheluielilor eferente capitalului de lucru din ultimii 2 ani fiscali in limita a 5 milioane de lei. Pentru creditele de investitii, valoarea maxima este de 10 milioane de lei. Pentru IMM-urile care nu au depus situatii financiare la data solicitarii creditului garantat, valoarea maxima a finantarii pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru va fi calculata ca dublul mediei cheltuelilor aferente capitalului de lucru din balantele lunare.
  •   Una sau mai multe garantii pentru credit/linii de credit pentru finantarea capitalului de lucru, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditului garantat de stat in procent de maximum 90% acordat unei microintreprinderi, respectiv 1 milion de lei, acordat unei intreprinderi mici. Pentru aceste credite Ministerul Finantelor subventioneaza dobanzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru si pentru investitii 100% (dobanda zero pentru beneficiar). Perioada subventionarii dobanzii poate dura pana la 31 martie 2021.

Firmele care au datorii restante la stat trebuie sa le plateasca din creditul sau linia de credit pentru capital de lucru.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare