Cotatiile certificatelor de emisii in scadere

 Cotatiile certificatelor de emisii in scadere
Distribuie sa vada si prietenii tai

Pandemia de COVID-19 are efecte neasteptate, dar binevenite, pentru carbunele romanesc, certificatele de emisie CO2 ieftinindu-se accelerat.

Pe piata germana EEX, certificatele de emisii futures se tranzactionau in data de 16 martie la valoarea de 19,4 euro, in conditiile in care in iulie tranzactiile se faceau si la nivelul de 29 de euro.

Certificatele de emisii sunt cumparate de companiile din industrie pentru a-si putea desfasura activitatea. Un cost mai mic ale acestor certificate le aduce asadar un avantaj. Iar certificatele s-au tot scumpit – acum doi ani si jumatate costau sapte euro, in vara anului trecut ajunsesera la 29, ca urmare a politicii de decarbonizare a Comisiei Europene.

Exista doua evenimente principale care au afectat toate evenimentele politice, economice si sociale majore incepand cu saptamana trecuta:  Primul: Miercurea trecuta, focarul de coronavirus a fost declarat pandemie de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a cerut guvernelor sa intensifice eforturile de izolare, deoarece numarul de cazuri la nivel mondial depasise 120.000, iar decesele erau peste 4.300 la momentul respectiv. Al doilea: Organizatia tarilor exportatoare de petrol si aliatii sai, inclusiv Rusia, cunoscuta sub numele de OPEC +, nu a reusit sa accepte o prelungire a reducerii productiei de titei. Intr-un razboi al preturilor saudito-ruse si in cursa pentru o cota de piata mai mare, Arabia Saudita a redus pretul oficial de vanzare pentru petrol la toate destinatiile si planifica productie record in aprilie” a declara Florentina Manea, director general al Carbon & Energy Management SRL.

Potrivit specialistului, ieftinirea certificatelor va continua, pentru ca exista o intarziere intre tranzactionarea petrolului si cea a certificatelor, adica impactul vine ulterior, nu instant.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare