Costul orar al fortei de munca in Romania a crescut
Comparativ cu acelasi trimestru din 2018, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat in trimestrul IV 2019 o rata de scadere de 0,27% fata de trimestrul precedent si o rata de crestere de 12,03%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.
Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.
Cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca s-au regasit in activitatile de invatamant (21%), ca efect al aplicarii prevederilor legale, respectiv in constructii (19,85%), hoteluri si restaurante (15,49%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice (14,18%).
Cele mai mici cresteri ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (6,10%), respectiv industria extractiva (6,16%).
Potrivit datelor furnizate de INS, in ianuarie 2020 volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut cu 11,1%, un avans mai mare, in prima luna din an, inregistrandu-se in ultimii zece ani doar in ianuarie 2016, cand TVA-ul a scazut de la 24% la 20% la produsele generale si de la 24% la 9% la alimente.
Ai un anunț de publicat? Click aici!