Consumul populatiei, factor important al cresterii cu 2,4% a economiei Romaniei in primul trimestru

 Consumul populatiei, factor important al cresterii cu 2,4% a economiei Romaniei in primul trimestru
Distribuie sa vada si prietenii tai

In primul trimestru al acestui an, cresterea in ritm anual a economiei de 2,4% pe serie bruta si 2,7% pe serie ajustata sezonier, s-a datorat, in principal, cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 3,8%, contribuind cu 2,5% la cresterea PIB, potrivit datelor provizorii ale INS, publicate in aceasta saptamana.

Investitiile au avut o contributie de 0,9% la cresterea PIB, iar exportul a continuat sa aiba o contributie negativa, de minus 3,2%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal: cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 3,8%, contribuind cu 2,5% la cresterea PIB; formarii brute de capital fix, al carei volum s-a majorat cu 5,9%, contribuind cu 0,9% la cresterea PIB. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-3,2%), consecinta a cresterii volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 0,8%, comparativ cu reducerea volumului exporturilor de bunuri si servicii, cu 5,5%„, precizeaza Institutul National de Statistica.

PIB-ul, comparativ cu trimestrul IV din 2019, in aceeasi perioada a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3%. Fata de acelasi trimestru din anul 2019, PIB a inregistrat o crestere cu 2,4% pe seria bruta si cu 2,7% pe seria ajustata sezonier.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare