Consumul populatiei a scazut in a doua luna a starii de urgenta

 Consumul populatiei a scazut in a doua luna a starii de urgenta
Distribuie sa vada si prietenii tai

Conform unui raport dat publicitatii de INS, consumul populatiei a scazut semnificativ in luna aprilie. In a doua luna a starii de urgenta, vanzarile de alimente, bauturi si tutun au scazut cu 13,4% ca serie bruta si cu 15,5% ca serie ajustata. In cazul carburantilor, scaderea a fost de peste 31% (serie bruta) ca efect al masurilor de autoizolare la domiciliu.

Datele Institutului National de Statistica privind comertul cu amanuntul in luna aprilie indica scaderi de doua cifre de la o luna la alta, cat si de la un an la altul. Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a scazut in aprilie fata de luna martie cu 19,7%.

Insa, chiar daca luna aprilie a fost una cu vanzari reduse, datele cumulate pentru primele patru luni ale acestui an arata o crestere fata de perioada similara a anului trecut. Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,5%, respectiv cu 1,0%.

In ritm anual, comertul cu amanuntul in Uniunea Europeana a inregistrat un declin de 18%, in timp ce in zona euro a scazut cu 19,6%, acesta fiind cel mai amplu declin inregistrat din 2000. Pentru zona euro, declinul anual din aprilie 2020 este de patru ori fata de cel inregistrat in luna februarie 2009, cea mai proasta luna din timpul crizei financiare din 2008-2009.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare