Consumul in crestere a fost cheia cresterii de 4,1% a PIB

 Consumul in crestere a fost cheia cresterii de 4,1% a PIB
Distribuie sa vada si prietenii tai

Economia Romaniei a crescut cu 4,1% in 2019. Ultimii 3 ani s-au dovedit de succes pentru economia Romaniei in ceea ce priveste cresterea PIB. Astfel, performantele anuale consecutive au clasat Romania in primele 3 pozitii in Uniunea Europeana.

Datele INS publicate in aceasta saptamana arata avansul peste estimari al consumului, atat al celui individual, cat si al celui guvernamental. Fata de o crestere anuala, pe volum, de 6,2%, consumul final efectiv a crescut in T IV, an/an, cu 8,3%. Consumul populatiei  a crescut, pe intreg anul, cu 5,9%, tras in sus de cresterea acestuia in T IV, de 7,2%.

Ceea ce am inregistrat in zona de consum gu­vernamental sunt platile efectuate la final de an cand guvernul si-a platit o buna parte din datorii, cu riscul majorarii deficitului bugetar. Cat despre cresterea consumului populatiei, aici putem vorbi de o incredere crescand, pentru viitor, poate si de o crestere de venituri, avand in vedere ca pensiile au crescut din septembrie. Aceasta tendinta de majorare a consumului s-a mentinut in prima parte a lui 2020 (crestere de consum de 11%, in ianuarie). Insa acum datele noi reseteaza jocul si este devreme sa fie facute prognoze pentru ce va fi in T I/2020, in baza tendintelor trimestriale“, a declarat Ionut Dumitru, economistrul-sef al Raiffeisen Bank.

Predictiile economice pentru Romania au fost revizuite recent, dupa extinderea coronavirusului in Europa. Astfel, economia Romaniei este cotata cu o crestere de doar 3% anul acesta, dupa ce la inceputul anului era cotata cu o crestere de 3,9%.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare