Comunicat APIA privind modul de alocare a sprijinului financiar în cadrul Programului National Apicol 2020

 Comunicat APIA privind modul de alocare a sprijinului financiar în cadrul Programului National Apicol 2020
Distribuie sa vada si prietenii tai

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza ca a efectuat platile catre beneficiarii Programului National Apicol pentru anul 2020.

Prin HG 339/2020 privind aprobarea PNA pentru perioada 2020-2022, s-a stabilit ca valoarea sprijinului financiar alocat pentru anul 2020 este de 50.210 mii lei, 50% reprezentand contributia Uniunii Europene la programele apicole nationale. Aceasta suma a fost integral platita unui numar de 6.150 apicultori declarati elibili si 10 forme asociative legal constituite.

Dintre acestia, la nivelul APIA Gorj, pentru 175 de beneficiari a fost aprobata si platita suma de 388581.63 lei, din cei 409672.21 lei solicitati.

Ca urmare a verificarilor administrative si centralizarii datelor aferente cererilor de plata depuse de solicitanti, mai jos regasiti masurile/actiunile cuprinse in Program pentru care s-a platit sprijin financiar in anul 2020:

  • Asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori: consultanta in apicultura; promovarea apiculturii si a produselor apicole; organizarea de cursuri de perfectionare in apicultura;  achizitia de catre formele asociative de echipament pentru procesarea cererii; achizitia de catre formele asociative de echipament pentru ambalarea mierii.
  • Combaterea agresorilor si a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei. Achizitionarea de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei
  • Rationalizarea transhumantei / stuparitului pastoral: Achizitionarea de cutii in vederea inlocuirii cutiilor uzate in urma deplasarii in pastoral; Achizitionarea de accesorii apicole : colector polen, colector propolis, uscator polen, incalzitor miere, topitor de ceara, maturator; Achizitionarea de unelte apicole si echipamente de protectie – combinezon apicol, manusi de protectie, afumator, dalta apicola, furculita pentru descapacit, cutit pentru descapacit, sita filtrare miere. Achizitionarea de mijloace de transport apicol fara autopropulsie-remorci si mijloace de incarcare–descarcare a stupilor in pastoral-remorca apicola, macara pentru incarcare-descarcare stupi, motostivuitor pentru incarcare-descarcare stupi.
  • Masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol din Uniune. Achizitionarea de matci si/sau familii de albine
  • Imbunatatirea calitatii produselor in vederea unei mai bune valorificari a produselor pe piata.

Decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri care sa ateste calitatea mierii

Program National Apicol pentru perioada 2020 – 2022 are drept scop imbunatatirea productiei si comercializarii produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare