Comunicat APIA privind modul de alocare a sprijinului financiar în cadrul Programului National Apicol 2020

 Comunicat APIA privind modul de alocare a sprijinului financiar în cadrul Programului National Apicol 2020
Distribuie sa vada si prietenii tai

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza ca a efectuat platile catre beneficiarii Programului National Apicol pentru anul 2020.

Prin HG 339/2020 privind aprobarea PNA pentru perioada 2020-2022, s-a stabilit ca valoarea sprijinului financiar alocat pentru anul 2020 este de 50.210 mii lei, 50% reprezentand contributia Uniunii Europene la programele apicole nationale. Aceasta suma a fost integral platita unui numar de 6.150 apicultori declarati elibili si 10 forme asociative legal constituite.

Dintre acestia, la nivelul APIA Gorj, pentru 175 de beneficiari a fost aprobata si platita suma de 388581.63 lei, din cei 409672.21 lei solicitati.

Ca urmare a verificarilor administrative si centralizarii datelor aferente cererilor de plata depuse de solicitanti, mai jos regasiti masurile/actiunile cuprinse in Program pentru care s-a platit sprijin financiar in anul 2020:

  • Asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori: consultanta in apicultura; promovarea apiculturii si a produselor apicole; organizarea de cursuri de perfectionare in apicultura;  achizitia de catre formele asociative de echipament pentru procesarea cererii; achizitia de catre formele asociative de echipament pentru ambalarea mierii.
  • Combaterea agresorilor si a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei. Achizitionarea de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei
  • Rationalizarea transhumantei / stuparitului pastoral: Achizitionarea de cutii in vederea inlocuirii cutiilor uzate in urma deplasarii in pastoral; Achizitionarea de accesorii apicole : colector polen, colector propolis, uscator polen, incalzitor miere, topitor de ceara, maturator; Achizitionarea de unelte apicole si echipamente de protectie – combinezon apicol, manusi de protectie, afumator, dalta apicola, furculita pentru descapacit, cutit pentru descapacit, sita filtrare miere. Achizitionarea de mijloace de transport apicol fara autopropulsie-remorci si mijloace de incarcare–descarcare a stupilor in pastoral-remorca apicola, macara pentru incarcare-descarcare stupi, motostivuitor pentru incarcare-descarcare stupi.
  • Masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol din Uniune. Achizitionarea de matci si/sau familii de albine
  • Imbunatatirea calitatii produselor in vederea unei mai bune valorificari a produselor pe piata.

Decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri care sa ateste calitatea mierii

Program National Apicol pentru perioada 2020 – 2022 are drept scop imbunatatirea productiei si comercializarii produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar.

Digiqole ad
Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare

Abonare
Notifica-ma daca
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments