Descoperă un nou centru medical dedicat recuperării fizice, acum în Târgu-Jiu!
Comuna lui Brancusi, un loc din ce in ce mai atractiv pentru turisti
Sursa foto: Discover Pestisani
Comuna Pestisani va asteapta duminica 18 decembrie sa vizitati bisericile de lemn, comori nepretuite ale satelor romanesti.
Pestisani este comuna unde se nastea la 1876, in satul Hobita, Constantin Brancusi. Mii de turisti ajung anual la Hobita doar sa viziteze casa unde s-a nascut celebrul sculptor. Un loc de poveste, cu o liniste aparte ce te face sa uiti de tot si de toate si te ”obliga” ca prin magie sa o admiri, sa intri si sa ti-l imaginezi pe Brancusi, copil fiind, cum manca alaturi de fratii sai la masuta cu 3 picioare.
Casa Muzeu Constantin Brancusi este punctul forte al comunei, dar putina lume stie ca poate descoperi aici si alte locuri frumoase si interesante. Spre exemplu, puteti vedea in satul Bradiceni, fosta resedinta de plasa (la 1873 Plasa Vulcanu avea 22 comune si 49 sate, subprefectura la Brãdiceni) scoala unde a facut Bancusi clasele a III-a si a IV-a precum si casa unde s-a nascut mama sculptorului, Maria Diaconescu. Vizavi de scoala, trecand prin curtea caminului cultural de aici, puteti admira frumusetea Stejarului Secular de la Bradiceni, stejar plantat la 1864 de logofatul Costache Goga in semn de omagiu pentru eroii satelor dimprejur.
Plecand de la Bradiceni va propunem sa mergeti pe Ruta Bisericilor de Lemn din comuna Pestisani. Singura de acest gen din judetul Gorj, cele 4 biserici de aici fiind inluse recent in doua rute promovate de Ministerul Antreprenoriatului si Turismului-Ruta Nationala a Bisericilor de Lemn din Romania si Ruta Transnationala a Bisericilor de Lemn din Romania si Moldova. Astfel, ministerul de resort promoveaza bisericile de lemn din satele Francesti, Pestisani, Gureni si Hobita in cadrul evenimentelor organizate pentru atragerea de turisti.
Infiintarea Rutei Transnationale a Bisericilor de lemn din Romania si Republica Moldova, unul dintre cele mai importante proiecte de promovare a turismului din ultima perioada, dezvoltat de Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, in colaborare cu Agentia de Investitii din Republica Moldova, este un proiect care a castigat locul al II-lea in cadrul concursului „Destinatii ale Turismului Cultural Durabil 2021”, organizat de Reteaua Europeana pentru Turism Cultural, in parteneriat cu Comisia Europeana pentru Turism. Decernarea premiilor a avut loc pe data 21 octombrie la Atena, Grecia, in cadrul celei de-a XIV-a editii a conferintei „Revitalizarea Turismului European prin Cultura, Patrimoniu si Creativitate”.
Ca urmare a aparitiei Rutei Bisericilor din Lemn din comuna Pestisani autoritatile locale imreuna cu preotii din parohiile Francesti, Pestisani, Gureni si Hobita au luat decizia ca aceste lacasuri de cult sa fie deschise simultan pentru public din doua in doua saptamani, prima si a treia duminica din luna. Programul poate surveni modificari in funtie de anumite evenimente. Programul de vizitare este public pe pe site-ul www.romanian-adventures.ro, site de unde vizitatorii isi pot descarca gratuit biletul de vizitare a bisericilor de lemn accesand urmatorul link Bilet Ruta Bisericilor de Lemn din Pestisani (romanian-adventures.ro) .
Bisericile de lemn sunt monumente istorice de la 1700-1800, cea din Hobita avandu-l intre ctitori si pe bunicul lui Brancusi. In cimitirul de la Hobita, unde se afla biserica puteti vedea si mormintele familiei marelui sculptor Constantin Brancusi precum si o urna cu pamant de pe mormantul acestuia, de la Paris.
Dupa ce parcurgeti Ruta Bisericilor de Lemn popositi la Casa Muzeu Constantin Brancusi si apoi in zavoiul Bistritei, locul unde, in copilarie, Brancusi aduna pietre sau lemne si le cresta cu cutitul, si unde, peste ani, a adus-o pe irlandeza Eileen Lane, prietena care a staruit cel mai mult in viata sa. „Cand am ajuns la Hobita, in satul lui Brancusi, mi s-a parut ca toti taranii alcatuiau o mare familie. Am fost primita cu o caldura pe care n-am mai intalnit-o in nici o alta parte a lumii. Tarancile mi-au adus straie populare, mi-au aratat cum sa le imbrac si apoi am pornit, toate impreuna, in alai pe ulita mare a satului. Ni se daduse o casa unde urmau sa locuiasca doi tineri care trebuiau sa se casatoreasca in scurta vreme. Preotul satului vorbea frantuzeste, dar eu ma intelegeam cu femeile din sat si fara ajutorul lui, prin gesturi si mai ales prin rasete. Radeam cu fetele din sat si, cat am stat la Hobita, a fost tot timpul sarbatoare”, povestea la un moment dat Eileen Lane. Cei doi au fost in Romania intre 11 septembrie si 7 octombrie 1922, dupa Hobita vizitandu-l pe Ion-Georgescu Gorjan la Craiova, continuandu-si apoi drumul spre Bucuresti.
Si pentru ca poate vi s-a facut foame sau vreti sa zaboviti peste noapte in Pestisani lasam aici harta pensiunilor si restaurantelor din Pestisani Cazare in comuna Pestisani, judetul Gorj – Google My Maps.
Dupa o noapte petrecuta in comuna lui Brancusi, cu forte proaspete, va propunem un alt traseu atractiv, plin de bogatii naturale de data aceasta-Valea Bistritei-Masivul Valcan. Pornind din centrul comunei, urmati directia satului Gureni, incepeti sa urcati pe Valea Bistritei(drum betonat). Pe traseu popositi la lacurile de acumulare Clocotis si Vaja si apoi urcati pana ajungeti in golul alpin. Dupa barajul Vaja drumul este forestier pietruit, necesita masina de teren. Apoi privelistea este…greu de descris. Natura pura.
Daca urcati doar pana la barajul Vaja si decideti sa va intoarceti la iesirea din satul Gureni faceti dreapta catre Borosteni, satul unde se afla Pestera Cioarei, locul descoperirii celor mai vechi asezaminte omenesti din Europa, peste 50.000 de ani. Pestera nu este usor accesibila motiv pentru care va recomandam sa va odihniti pe malul Bistricioarei, un frumos afluent al Bistritei.
Pentru lista completa a obiectivelor turistice ale comunei Pestisani va invitam sa accesati urmatorul link Pestisani, judetul Gorj – Obiective Turistice – Google My Maps.
La fiecare obiectiv turistic sau locatie de cazare prezentat pe cele doua harti relatate mai sus gasiti detalii, fotografii si unde este cazul date de contact.
Ai un anunț de publicat? Click aici!