Comisia Europeana a aprobat schema in valoare de 216 milioane euro pentru IMM-urile afectate de pandemia COVID-19

 Comisia Europeana a aprobat schema in valoare de 216 milioane euro pentru IMM-urile afectate de pandemia COVID-19
Distribuie sa vada si prietenii tai

Comisia Europeana a aprobat o schema romaneasca in valoare de 216 milioane de euro. Scopul masurii este de a ajuta IMM-urile sa faca fata problemelor financiare cauzate de pandemia de COVID-19.

Aproximativ 207 milioane EUR (1 miliard RON) din cuantumul total al sprijinului va lua forma unor garantii pentru produse de factoring (cu recurs impotriva vanzatorului), iar aproximativ 9 milioane EUR (43 de milioane RON) vor reprezenta granturi directe pentru acoperirea comisioanelor legate de produsele de factoring garantate”, se arata intr-un comunicat al CE.

Obiectivul acestei masuri este sa ajute IMM-urile sa raspunda la deficitul de lichiditate cu care se confrunta din cauza pandemiei de coronavirus si sa se asigure ca au canale de finantare diversificate. Doar produsele de factoring emise in perioada 26 august 2020 si 30 iunie 2021 sunt eligibile in cadrul acestei masuri.

Comisia a constatat ca schema romaneasca este conforma cu cadrul temporar. In special, in ceea ce priveste garantiile pentru produsele de factoring: 1) garantia nu poate depasi 50 % din produsele de factoring si 2) produsul de factoring garantat are o perioada de valabilitate initiala de 12 luni, care poate fi prelungita pana la o limita de 48 de luni, dar fara nicio putere discretionara din partea autoritatii care acorda ajutorul. In ceea ce priveste granturile directe, cuantumul maxim nu va depasi 100.000 de euro per beneficiar care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, 120.000 de euro per beneficiar care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii si 800.000 euro per beneficiar care isi desfasoara activitatea in toate celelalte sectoare.

Atat garantiile, cat si granturile directe sunt canalizate prin intermediari financiari si, prin urmare, exista masuri de siguranta pentru a se asigura ca ajutorul este transmis in integralitate beneficiarilor finali.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare