Comerțul internațional în județul Gorj: în căutarea echilibrului

 Comerțul internațional în județul Gorj: în căutarea echilibrului
Distribuie sa vada si prietenii tai

În luna iunie 2023, județul Gorj a fost martorul unei perioade de transformare în comerțul internațional. Exporturile, adică bunurile pe care le trimitem în afara județului nostru, au înregistrat o scădere semnificativă de 23,4% în comparație cu aceeași lună a anului trecut, iunie 2022. Asta înseamnă că produsele noastre au avut o piață mai mică în străinătate.

exporturi-gorj

Principalii noștri parteneri comerciali la export au fost Germania și Italia care au rămas destul de constanți în top. Cu toate acestea, scăderea exporturilor nu a putut fi contracarată, iar județul Gorj a resimțit acest impact.

Pe de altă parte, importurile, adică bunurile pe care le aducem din afara județului, au crescut semnificativ în luna iunie 2023. Acestea au înregistrat o creștere impresionantă de 86,4% față de aceeași perioadă din 2022. Astfel, am cumpărat mai multe produse străine.

importuri-gorj

Polonia a fost cel mai important partener comercial la import, furnizând o mare parte din bunurile pe care le-am adus. Astfel, am văzut o schimbare semnificativă în peisajul importurilor.

Dar ce înseamnă toate aceste cifre pentru județul Gorj?

Soldul comercial, adică diferența dintre exporturi și importuri, a fost deficitar în luna iunie 2023, având valoarea de 7.545 mii euro. Practic, am cheltuit mai mult decât am câștigat prin comerțul internațional în această perioadă.

În ceea ce privește categoriile de produse, materialele plastice și articolele din cauciuc, mașinile și echipamentele electrice, precum și mijloacele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerțul internațional. Acestea au fost produsele care au fost cele mai des exportate și importate în județul Gorj.

În viitor, este esențial să monitorizăm această evoluție și să identificăm moduri de a echilibra balanța comercială. Aceasta poate însemna dezvoltarea unor strategii pentru a crește exporturile și pentru a diversifica partenerii comerciali. Este important ca operatorii economici și autoritățile locale să lucreze împreună pentru a aduce un echilibru mai bun în comerțul internațional din județul Gorj.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Adina Tirban

Postari asemanatoare

Abonare
Notifica-ma daca
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments