Cei mai de succes 10 antreprenori sociali

 Cei mai de succes 10 antreprenori sociali
Distribuie sa vada si prietenii tai

In trecut, multi antreprenori au ales sa prospere in sectorul privat si sa devina filantropi mai tarziu in viata. Astazi in schimb, antreprenorii pot lucra pentru imbunatatirea problemelor sociale prin intermediul afacerilor lor. La nivel global, a aparut un nou model de afaceri care pune in relatie intreprinderile cu organizatii guvernamentale si sociale. Organizatiile nonprofit si intreprinderile pot face echipa pentru a forma un model de afaceri hibrid, condus de o noua generatie de antreprenori sociali. Acesti lideri abordeaza cu succes problemele sociale in timp ce genereaza profit pentru actionari.

Utilizarea pe scara larga a practicilor etice, cum ar fi investitiile cu un puternic impact social, consumerismul constient si programele de responsabilitate sociala corporativa, au facilitat succesul urmatorilor 10 antreprenori sociali:

1. Bill Drayton

Bill Drayton este recunoscut drept/ ca fiind unul dintre pionierii antreprenoratului social ai vremurilor noastre. Drayton a fondat Ashoka: Innovators for the Public” in 1980, care adopta o abordare cu multiple fatete pentru gasirea si sprijinirea antreprenorilor sociali la nivel global. Drayton este si presedintele consiliului de administratie al Get America Working!” si Youth Venture”.

2. Rachel Brathen

„Yoga Girl” este titlul bestseller-ului New York Times a lui Rachel Brathen. Pe langa faptul ca ofera publicului sau pozitii si sfaturi proaspete de yoga, Rachel spera sa conecteze profesorii cu oamenii din comunitatea online care au nevoie de vindecare. „Ce se intampla daca social media ar putea deveni o misiune sociala?” intreaba Brathen. Canalul ei online oneoeight.tv este un „studio online” care ofera servicii de sanatate, yoga si meditatie. De asemenea, ea conduce „109 World”, un site web care isi propune sa rezolve opt probleme globale urgente care privesc securitatea alimentelor,  poluarea apei si inegalitatea de gen.

3. Shiza Shahid

Inca din tinerete, Shiza Shahid si-a dorit sa aduca o contributie pozitiva in lume. La doar 14 ani facea voluntariat in inchisorile pentru femei din Pakistan, iar la 16 ani era singura femeie voluntar intr-o tabara pentru persoanele afectate de cutremurul din regiune, din 2005. In prezent, ea se ocupa de administrarea “Fondului Malala”, dedicat instruirii femeilor private de accesul la educatie.

4. Blake Mycoskie

In 2006, Blake Mycoskie, fondatorul TOMS, face o calatorie in Argentina. Este socat de numarul mare de copii care nu-si pot permite pantofi si care umbla desculti. Blake decide sa ia masuri, iar actiunea se numeste „pantofii TOMS”. Prin intermediul brandului TOMS, Mycoskie a constientizat problemele precum saracia si sanatatea globala. Incepand cu 2018, organizatia a furnizat oamenilor din tarile in curs de dezvoltare 70 de milioane de perechi de pantofi si apa potabila pentru 335.000 de saptamani. Mai mult, programul TOMS Eyewear a ajutat la refacerea vederii la peste 600.000 de persoane, oferind beneficiarilor ochelari de vedere sau interventii chirurgicale.

5. Scott Harrison

Scott Harrison a lasat in urma o viata de lux in New York si s-a indreptat spre tarmurile Africii de Vest. Lasand totul in urma, si-a petrecut urmatoarele saisprezece luni pe o nava-spital in Africa de Vest si si-a descoperit adevarata chemare. In 2006, fara niciun ban si lipsit de orice experienta, Harrison a fondat “Charity: water”. Astazi, organizatia sa a strans peste 300 de milioane de dolari pentru a aduce apa curata unui numar de peste 8 milioane de oameni de pe tot globul.

6. Muhammad Yunus

Profesorul Muhammad Yunus este renumit pentru popularizarea microfinantarii si a microcreditului, care au servit drept piatra de temelie a Grameen Bank, fondata in 1983. In 2006, Yunus a primit premiul Nobel pentru crearea Grameen Bank, care se bazeaza pe principiile de incredere si solidaritate. Potrivit Grameen Bank, din decembrie 2017, 97% din cei 8,93 milioane de imprumutati sunt femei, care isi platesc imprumuturile in proportie de 97% – o rata de recuperare mai mare decat orice sistem bancar traditional. Acest renumit profesor a primit premii internationale precum Medalia Prezidentiala a Libertatii din SUA in 2009 si Medalia de Aur a Congresului in 2010.

7. Jeffrey Hollender

Jeffrey Hollender a lucrat cu intreprinderile sociale inca din 1970, cand a fondat Skills Exchange” in Toronto in 1976. In ultimii 10 ani, el a mai pus bazele a doua business-uri de succes, Seventh Generation” si „Hollender Sustainable Brands”.

Hollender este profesor adjunct New York University”, co-fondator si presedinte de consiliu al American Sustainable Business Council” si un membru al consiliului de administratie al altor organizatii, inclusiv Greenpeace USA”, Health Care Without Harm” si organizatia pentru drepturile muncitorilor Verité”.

8. Xavier Helgesen, Christopher Kreece” Fuchs, Jeff Kurtzman

Acesti trei co-fondatori ai Better World Books” – o librarie online B-Corp care finanteaza educatia globala – toti trei merita sa fie recunoscuti ca si antreprenori sociali de succes. Fondatorii s-au cunoscut la Universitatea Notre Dame si au inceput sa adune carti nefolosite pentru a le vinde pe internet. Helgesen este CEO si co-fondator al Off Grid Electric”, care furnizeaza energie regenerabila locuintelor din „lumea off-grid”. Kurtzman a detinut anterior functia de CEO la Aid Through Trade”, o companie care distribuie in Statele Unite ale Americii, accesorii handmade din Nepal.

9. Marc Koska

Marc Koska a reproiectat instrumentele medicale, introducand o seringa nereutilizabila si ieftina, care va fi utilizata in clinici subfinantate. Aceasta inovatie este foarte utila impotriva bolilor transmisibile prin sange. Koska a fondat SafePoint Trust” in 2006, care a livrat 4 miliarde de injectii sigure in 40 de tari. In 2015, Schwab Foundation Social Entrepreneurs of the Year” i-au adus aprecieri lui Koska pentru utilitatea solutiei sale la o problema de sanatate mondiala. Organizatia Mondiala a Sanatatii” a anuntat o politica globala privind injectiile sigure in februarie 2015.

10. Sanjit Bunker” Roy

Sanjit „Bunker” Roy a avut parte de o crestere economica in India, spre deosebire de multi indieni care traiesc cu mai putin de 1 dolar pe zi. Cand Roy a vizitat unele dintre zonele rurale ale tarii sale, a avut o experienta care i-a schimbat viata si a decis sa gaseasca o modalitate de a imbunatati inegalitatile social-economice din tara sa. A fondat Barefoot College” in 1972, un colegiu pentru persoanele nevoiase, alimentat cu energie solara. Roy descrie Barefoot College” drept „singurul colegiu in care profesorul este elevul, iar elevul este profesorul”.

Sursa: Investopedia

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare