Bursele au pierdut 6000 de miliarde de dolari din pricina coronavirusului

 Bursele au pierdut 6000 de miliarde de dolari din pricina coronavirusului
Distribuie sa vada si prietenii tai

Coronavirusul a sters, in saptamana precedenta, 6.000 de miliarde de dolari din valoarea actiunilor listate la bursele mondiale, relateaza Reuters. Panica generata de coronavirus a dus la cea mai importanta cadere saptamanala de la criza financiara globala din 2008.

Principalele piete europene au scazut cu 3-5% si caderea continua a trimis randamentele obligatiunilor guvernamentale americane, vazute pe scara larga ca fiind cel mai sigur activ din lume, pana la valori minime record.

Sperantele ca epidemia care a inceput in China sa se termine in cateva luni si ca activitatea economica sa revina rapid la normal au fost spulberate in aceasta saptamana, deoarece numarul cazurilor internationale a crescut exponential.

Indicele MSCI care urmareste aproape 50 de tari a scazut cu peste 1% inaintea de deschiderea tranzactiilor din SUA si cu aproape 10% in intreaga saptamana, cea mai slaba performanta din octombrie 2008.

Preturile petrolului sunt la cel mai redus nivel din mai mult de un an, dupa ce au pierdut 12% in aceasta saptamana, in timp ce toate metalele industriale au scazut intre 3% si 6%.

Intreruperile in turism si in lanturile internationale de aprovizionare, inchiderea scolilor si anularile evenimentelor majore au innegrit perspectivele unei economii mondiale care se lupta deja cu declinul generat de razboiul comercial SUA-China.

Noua epidemie de coronavirus va reduce veniturile turismului global cu cel putin 22 miliarde de dolari, din cauza cheltuielilor mai scazute ale turistilor chinezi, a afirmat Gloria Guevara, presedintele Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC), intr-un interviu acordat publicatiei spaniole El Mundo.

Am efectuat calcule preliminare care estimeaza ca aceasta criza va costa sectorul turismului cel putin 22 miliarde de dolari (aproximativ 20 miliarde de euro). Aceste calcule se bazeaza pe experienta crizelor precedente, cum ar fi epidemia H1N1 si epidemia de SARS, si au ca referinta pierderile inregistrate dupa ce turistii chinezi si-au anulat calatoriile din cauza epidemiei”, a declarat seful WTTC, un organism care regrupeaza marile companii din sectorul turistic mondial.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare